Confocus logo

Milieuaansprakelijkheid en verzekeringen

04 Jul

Webinar
dotted_texture

Over deze webinar

Milieurisico’s vormen een bedreiging voor de reputatie en resultaten van organisaties en ondernemingen en staan daarom hoog op de agenda. De wetgeving en regulering is dermate complex geworden dat tal van actoren aansprakelijkheden kunnen oplopen. Denk maar aan de onderneming of haar bedrijfsleiders die aansprakelijk kunnen gesteld worden omwille van vervuiling die de onderneming veroorzaakt op haar eigen maar ook omliggende terreinen. Of aan de milieucoördinator die in dit gebeuren wordt gezien als sleutelfiguur voor de correcte rapportering en opvolging van enige milieuproblemen, en de externe bodemdeskundigen die ondernemingen in dat kader moeten bijstaan met degelijk advies omtrent de aanpak van verontreinigingen. Aanzienlijke aansprakelijkheidsrisico’s gaan vaak hand in hand met – al dan niet op maat gemaakte – verzekeringen die hun typische dekkingen en uitsluitingen bevatten.
Tijdens het seminarie omtrent milieuaansprakelijkheid en verzekeringen zullen Virginie Frémat en Julie de Pauw jullie bijpraten omtrent de aansprakelijkheden van diverse actoren in het kader van milieuproblematieken en zullen zij eveneens de verzekeringsoplossingen bespreken.

Vragen die aan bod zullen komen zijn onder meer:
• De diverse burgerlijke en strafrechtelijke milieuaansprakelijkheden, met een diepere analyse van de zogenaamde « foutloze » of « objectieve” aansprakelijkheidsgronden
• Wie kan aansprakelijk gehouden worden (rechtspersoon, bestuurder, milieucoördinator, werknemers?), welke sancties dreigen er, …? Onder meer aan de hand van praktijkvoorbeelden.
• Hoe kunnen dergelijke aansprakelijkheidsrisico’s zo goed als mogelijk beperkt worden?
• Welke aansprakelijkheidsrisico’s rusten er op externe adviseurs zoals bodemsaneringsdeskundigen?
• Verzekering van milieuschade en verzekeringsproducten (aansprakelijkheid versus eigen schade, typische dekkingen en uitsluitingen, vaak voorkomende dekkingsproblematieken)

Meer Opleidingen & Events

Confocus logo

Overdracht van accountants- en boekhoudkantor…

04 Okt

Webinar
Confocus logo

RECHTSDAGEN 2024 (limited edition): de hervor…

27 Aug

Opleiding
Confocus logo

RECHTSDAGEN 2024 (limited edition): de hervor…

27 Aug

Webinar
dotted_texture