27/08/14

De economische impact van de bankreglementering in België

De bankenreglementering die op de crisis gevolgd is, kost de Belgische economie een flinke duit maar zou de financiële stabiliteit moeten bevorderen.

Recent werd een significante hoeveelheid aan financiële reglementering geïmplementeerd in België, gaande van de nieuwe bankenwet tot de Europese kapitaalreglementering (CRD IV). Uit onderzoek van PwC blijkt dat de huidige post-crisis bankreglentering een structurele kost voor de Belgische economie met zich meebrengt van 0,74% van het bbp(minder groei) en 25.000 minder jobs, maar hier tegenover zou moeten leiden tot een grotere financiële stabiliteit. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat bijkomende en nog stringentere financiële wetgeving de Belgische economie tot 1,5% van het bbp en een verlies van 81.000 banen zou kunnen kosten in de komende 30 jaar.

Rol van de banksector in de Belgische economie

De Belgische banksector speelt een cruciale rol in de financiële bemiddeling, door het faciliteren van geld- en kredietstromen tussen kredietverleners en kredietnemers, het transformeren van risico's en looptijden en het beheer van betalingssystemen. Banken helpen bedrijven ook om hun risico's en investeringen te beheren, kapitaal in te zamelen en efficiënte stromen van binnenlands en internationaal kapitaal te faciliteren. De banksector in België genereerde een bruto toegevoegde waarde (GVA) van 14,2 miljard euro in 2013 (ongeveer 4,3% van de Belgische nationale GVA) en stelt ongeveer 66.000 mensen tewerk.

Ondanks deze bijdrage heeft de financiële crisis van 2007 duidelijk geïllustreerd welke risico's verbonden zijn aan de banksector. Prudentiële financiële hervormingen blijft bovenaan de politieke agenda van de banksector staan. De belangrijkste doelstelling naast financiële stabiliteit, is te garanderen dat de lasten voor het nemen van overmatige risico's door de banksector worden gedragen door de banken zelf en hun aandeelhouders in plaats van door de belastingbetalers en bedrijven.

Economische impact van de bankreglementering : twee scenario's

Een nieuw PwC-rapport, "Where next? The impact of banking regulations in Belgium", dat vandaag werd gepubliceerd, onderzoekt de economische impact van deze reglementering. Om een beeld te krijgen van de omvang van de economische impact van de bankreglementering hebben de economen van PwC twee scenario's ontwikkeld die verschillen op het vlak van de strengheid en impact. Scenario 1 definieert een huidig pakket van bestaande reglementeringen zoals die nu is goedgekeurd, terwijl Scenario 2 nog een stap verder gaat qua bijkomende reglementering.

Lees meer

dotted_texture