10/06/11

Vergunningsplicht voor uitbaters van logies

Vanaf 1 januari 2011 geldt op initiatief van Toerisme Vlaanderen voor alle uitbaters van logies van ten minste 10 personen de verplichting om zich aan te melden of zich te laten vergunnen. Een en ander met het oog op de veiligheid die men in het kader van het beleid rond logies en gastenverblijven terecht nauw ter harte neemt.

Het niet respecteren van deze meldings – en / of vergunningsplicht heeft onder meer gevolgen op de mogelijkheden voor het maken van publiciteit rond een vakantieverblijf.

Een vergunning voor het uitbaten van logies wordt toegekend mits de voorlegging van een positief luidende brandaudit, garantie dat de logies voldoen aan de basisnormen rond brandveiligheid, kwaliteit en comfort. In geval van vergunde logies, volgt nadien een brandaudit om de zeven jaar.

Een uitbater van logies die zijn verblijf wil aanbieden op de toeristische markt heeft er belang bij om in het bezit te zijn van een vergunning. Zo wordt hij in het bezit gesteld van een herkenningsteken, dat hij in zijn verblijf goed kenbaar mag en kan maken ten overstaan van zijn bezoekers. Bovendien kan de uitbater vanaf dat gebruik maken van de kanalen van Toerisme Vlaanderen om promotie voor zijn verblijf te voeren.

De brandaudit wordt exlcusief uitgevoerd door het erkend Keuringsorganisme Vinçotte; voor nuttige tips in verband met wettelijke minimumvereisten en het voorzien van een “vluchtweg”, kunt u terecht op de website van Vinçotte : er wordt daarop een handige checklist aangeboden.

Voor juridische begeleiding bij de samenstelling van uw dossier, kunt u uiteraard steeds terecht op ons kantoor.

dotted_texture