07/09/15

Sociale verkiezingen 2016: ze komen eraan…

Op 22 juni 2015 werd de wet gepubliceerd die de wetgeving aanpast met het oog op de sociale verkiezingen in 2016. Met deze nieuwe wet moet uiteraard rekening worden gehouden bij de organisatie van deze vierjaarlijkse verkiezingen. Hoewel de belangrijkste principes behouden bleven, zijn er toch enkele wijzigingen die vermeld moeten worden.

De wet van 2 juni 2015 tot wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, van de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven en van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, werd op 22 juni 2015 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Deze nieuwe wet, die verplicht om de sociale verkiezingen tussen 9 en 22 mei 2016 te organiseren, behoudt de drempels voor de bepaling of een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en/of een ondernemingsraad moet(en) worden opgericht. Deze drempels moeten worden berekend in functie van de gewoonlijke gemiddelde tewerkstelling gedurende het kalenderjaar 2015.

De drempels zijn als volgt:

  • gemiddeld ten minste 50 werknemers gedurende het kalenderjaar 2015 voor wat betreft de verkiezingen van een CPBW;
  • gemiddeld ten minste 100 werknemers gedurende het kalenderjaar 2015 voor wat betreft de verkiezingen van een ondernemingsraad.

De uitzendkrachten die gedurende het vierde kwartaal van 2015 in de onderneming tewerkgesteld worden moeten - net zoals vroeger - meegeteld worden voor de bepaling van het gemiddelde aantal werknemers.

De wet wijzigt evenmin de regels voor de berekening van het aantal tewerkgestelde werknemers (bijv. van de deeltijdse werknemers).

We vermelden graag de volgende nieuwigheden:

  • als een onderneming overgedragen wordt in het kader van een overdracht van onderneming krachtens overeenkomst of een overdracht onder gerechtelijk gezag in de loop van het jaar 2015, moet rekening gehouden worden met de periode vanaf de datum van de overdracht tot 31/12/2015 om het aantal werknemers te berekenen. Bijgevolg raden we aan om, als uw bedrijf de bedoeling heeft om in 2015 werknemers over te nemen (of overgenomen heeft) in het kader van een dergelijke overdracht, de eventuele gevolgen die dit kan hebben voor de sociale verkiezingen te onderzoeken.
  • het gebruik van elektronische communicatiemiddelen wordt nog verder uitgebreid in 2016. De wet voorziet dat de vakbonden de kandidatenlijsten via de webapplicatie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) kunnen indienen.
  • de wet voorziet in een nieuwe onverenigbaarheid vanaf de volgende sociale verkiezingen. Zoals al het geval was voor de preventie-adviseur, kan de vertrouwenspersoon zich voortaan noch kandidaat stellen, noch zetelen als werkgeversvertegenwoordiger.

Enkele praktische tips:

  • de voorbereiding van de sociale verkiezingen vergt een goede voorbereiding. Tal van bedrijven zijn reeds met deze voorbereidingen gestart.
  • de eerste stap in deze voorbereiding bestaat uit het bepalen van de technische bedrijfseenheid (TBE). Het is inderdaad op het niveau van de TBE, die niet noodzakelijk samenvalt met een juridische entiteit, dat de sociale verkiezingen georganiseerd worden.
  • ook over de indeling van het personeel over de verschillende categorieën (arbeiders, bedienden, kaderleden, leidinggevend personeel) dient grondig nagedacht te worden.

Liedekerke heeft reeds diverse bedrijven bijgestaan bij de organisatie van hun sociale verkiezingen. We bieden een begeleiding op maat aan en organiseren ook opleidingen over dit onderwerp.

Als u hiervoor interesse heeft, of als u bijkomende informatie wil, aarzel dan niet om ons te contacteren.

dotted_texture