Legal Learning logo

Aannemingscontracten: 10 onderdelen onder de loep

03 Juin

Webinaire
dotted_texture

Au sujet du webinaire

Veel clausules in aannemingscontracten zijn de laatste tijd onvoldoende aangepast aan de laatste wettelijke evoluties of zelfs ongewijzigd gebleven, alhoewel het meer dan wenselijk is een aantal clausules grondig onder de loep te nemen.

In de eerste plaats is er het luik “onrechtmatige bedingen” van de ‘b2b’-wet van 4 april 2019, vervolgens is het nieuwe verbintenissenrecht in werking getreden op 1 januari 2023 en op 1 januari 2025 zijn zowel het nieuwe boek 6 ‘buitencontractuele aansprakelijkheid’ als het verbod op financiële onderaanneming in voege getreden.

En last but not least: op 20 februari 2025 werd het gewijzigde wetsvoorstel inzake Boek 7 ingediend, waarbij zeker Titel 4 over de dienstencontracten een belangrijke impact zal hebben voor de bouwsector.

Tijdens deze webinar door prof. dr. Kristof Uytterhoeven wordt op een praktijkgerichte wijze stilgestaan bij een aantal in de dagelijkse praktijk toegepaste reële clausules, waarbij telkens wordt gewezen op de impact van zowel huidige als toekomstige wetgeving en waar nodig worden de nodige aanpassingen gesuggereerd.

U kan deze opleiding live volgen of achteraf bekijken, in beide gevallen ontvangt u een vormingsattest.

DATUM EN UUR

  • Dinsdag 3 juni 2025
  • 15u - 17u

DOCENT

  • Prof. dr. Kristof Uytterhoeven, advocaat-vennoot Caluwaerts Uytterhoeven / hoofddocent verbonden aan de faculteit Architectuur KULeuven

PROGRAMMA

15u – 16u45: uiteenzetting

Inleiding

Volgende 10 onderdelen van een aannemingscontract worden stap voor stap besproken, met telkens suggesties voor aangepaste clausules, in het licht van huidige en toekomstige wetgeving en relevante rechtspraak:

1. Onderaanneming

Wat is concreet de impact van het op 1 januari 2025 in voege getreden verbod op financiële onderaanneming? Is het nog mogelijk te voorzien dat ook onderaannemers op hun beurt zelf onderaannemers inschakelen? Welke aanpassingen in het aannemingscontract zijn wenselijk?

2. De aannemingsprijs en mogelijke prijsherzieningen

Kan de aannemer eenzijdig de prijs verhogen op basis van elementen die enkel afhangen van zijn wil, zelfs indien op dat ogenblik de opdrachtgever de mogelijkheid wordt geboden om het aannemingscontract te beëindigen?

Hoe kunnen herzieningen van de aannemingssommen of van de eenheidsprijzen ingevuld in de samenvattende meetstaat ten gevolge van prijsstijgingen en/of prijsherzieningen voor lonen en/of materialen contractueel correct worden bepaald?

3. Onderbreking wegens wanbetaling

Heeft de aannemer het recht contractueel te voorzien dat hij zijn werken en leveringen zal onderbreken, wanneer door de schuld van de bouwheer, de betalingen niet tijdig zijn verricht? Heeft de aannemer recht op een termijnverlenging en ook nog eens schadeloosstelling? Kan dit recht worden uitgesloten?

4. Overmacht

Welke clausules kunnen worden opgenomen in een aannemingscontract om situaties van overmacht te regelen? In welke mate kan de leer van de onrechtmatige bedingen in B2B-contracten een rol spelen?

 5. Onvoorzienbare omstandigheden

De mogelijkheid tot aanpassing of herziening van een aannemingscontract ingevolge omstandigheden die zich tijdens de uitvoering van het contract voordoen en die onvoorzienbaar waren bij de contractsluiting is een grote vernieuwing die is ingevoerd door boek 5.

Welke contractuele bepalingen kunnen desbetreffend in een aannemingscontract worden opgenomen?

 6. Ongekende omstandigheden

Wat is impact van de codificatie in boek 7 van de theorie van de ‘sujétions imprévues’, waarbij het gaat om moeilijkheden die al bestonden bij het sluiten van het contract, maar die aan de partijen op dat ogenblik niet bekend waren en redelijkerwijze ook niet bekend konden zijn. Kan het contract hiervan afwijken? Hoe kan daarmee worden omgegaan in het huidige recht?

7. Schade door de hulppersoon en het relatieve samenloopverbod

Hoe kan in een aannemingscontract adequaat een conventioneel samenloopverbod worden gestipuleerd, zodat een buitencontractuele vordering wordt uitgesloten?

Op welke wijze kan de buitencontractuele vordering van de opdrachtgever tegen de hulppersonen van de aannemer contractueel worden uitgesloten of beperkt?

8. Verantwoordelijkheid van de aannemer(s)

De voorziene verplichting in boek 7 dat indien meerdere opdrachtnemers aangesteld zijn voor de uitvoering van een opdracht, die elk door een afzonderlijk co

Plus de formations et d'événements

ABILWAYS logo

Le droit des sociétés

17 Mars

Formation
ABILWAYS logo

GDPR

22 Mai

Formation
ABILWAYS logo

Signature électronique

08 Avr.

Webinaire
dotted_texture