08/03/21

Ter beschikking gestelde of terugbetaalde mondmaskers en handgels voordeel in natura?

Handgels en mondmaskers zijn vandaag de dag niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook op de werkvloer zijn ze een vaste waarde geworden. Maar wat met het loonkarakter van deze producten? De fiscus en RSZ hebben hun standpunt hieromtrent recent verduidelijkt.

  • Ter beschikking gestelde of terugbetaalde mondmaskers en hydroalcoholische handgels?

De fiscus en de RSZ aanvaarden dat de werkgever mondmaskers en handgels ter beschikking mag stellen van zijn werknemers, zonder dat er sprake is van een belastbaar voordeel van alle aard voor de werknemer (namelijk een voordeel dat de werkgever toekent aan de werknemer en waarop de werknemer belast wordt aangezien dit aanzien wordt als loon).

Als voorwaarden stellen ze wel dat :

  • Het aantal mondmaskers en handgels in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer effectief nodig heeft tijdens de werkuren (werkplaats van de werkgever of bij klanten, voor woon-werkverplaatsingen of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer).
  • De mondmaskers en handgels niet mogen worden terugbetaald maar in natura moeten worden toegekend door de werkgever aangezien het om een kwestie van welzijn op het werk gaat. Dit betekent dus ook dat de werkgever niet kan tussenkomen in de kost van de aankoop van deze producten door de werknemers en dat de werkgever aan zijn werknemers geen forfaitair bedrag kan toekennen waarmee zij mondmaskers en/of handgels kunnen aankopen.

De fiscus en RSZ preciseren hierbij wel dat er een uitzondering kan gemaakt worden voor werknemers die niet naar de werkplaats kunnen komen om deze producten te benuttigen (zoals bijvoorbeeld werknemers die in het buitenland tewerkgesteld zijn).
 

  • Onderhoud van mondmaskers?

Voor het onderhoud van een stoffen mondmasker kan de werkgever wel tussenkomen in de werkelijke kost. De fiscus en RSZ aanvaarden hiervoor een bedrag van 0,20 EUR/week (betaald door de werkgever).

Bron : Circulaire 2021/C/15 over de terbeschikkingstelling en terugbetaling van mondmaskers en hydroalcoholische handgels.


Auteur:
Marjolein Denys, Advocaat

dotted_texture