23/12/10

Europa start onderzoek naar Google

Op 30 november 2010 is de Europese Commissie begonnen met een diepgaand onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing door de internetzoekmachine Google die van zijn dominante positie misbruik zou hebben gemaakt, in overtreding met de mededingingswetgeving.

Europa start onderzoek naar Google

De klachten komen van de Franse juridische zoekdienst ejustice.fr en van twee internetsites gespecialiseerd in prijsvergelijking: het Britse Foundem en Ciao, een dochter van Microsoft.

Ze klagen dat ze systematisch benadeeld worden in de zoekmachine van Google.

De diensten die ze aanbieden, zouden altijd lager eindigen in de zoekresultaten, terwijl Google zijn eigen diensten voortrekt. Trouwens zou Google ook exclusiviteit vragen aan sommige betalende klanten die advertenties plaatsen.

Google evenals de nationale mededingingsautoriteiten werden van de opening van het onderzoek ingelicht in einde november. De EU wetgeving voorziet geen deadline om de resultaten van een onderzoek bekend te maken. De lengte van een onderzoek is afhandig van de ingewikkeldheid van de feiten en de medewerking van de betrokken onderneming.

dotted_texture