01/05/15

Formaliteiten te vervullen door werkgevers die ressorteerden onder paritair comité 218

PC 218 werd PC 200: wat moet u doen?

Op 1 april 2015 werd paritair comité (PC) 200 operationeel en werd PC 218 opgeheven. Werkgevers die ressorteerden onder PC 218 en overgingen naar PC 200, moeten een aantal formaliteiten vervullen.

Tot 1 april 2015 ressorteerden tal van werkgevers die bedienden tewerkstellen onder PC 218, het Nationaal Aanvullend Paritair Comité voor de Bedienden (ANPCB). Dit paritair comité verzamelde alle werkgevers die (voor wat de bedienden betreft) niet tot een ander paritair comité behoorden. Het was reeds zeer lang de bedoeling om PC 200 te activeren en werkgevers die tot PC 218 behoorden, over te dragen naar PC 200. PC 200 is bevoegd voor de bedienden die noch onder een eigen paritair comité noch onder het Aanvullend Paritair Comité voor de non-profitsector ressorteren en voor hun werkgevers.

Op 1 april 2015 was het dan eindelijk zover. Op die datum:

  • trad de benoeming van de leden van PC 200 in werking;
  • werd PC 218 opgeheven;
  • werden alle collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) en alle andere akkoorden gesloten in PC 218, zoals toepasselijk op 31 maart 2015, overgenomen door PC 200. Alle verwijzingen naar CAO's of akkoorden van PC 218 moeten gelezen worden als verwijzingen naar CAO's of akkoorden van PC 200.
  • werd een nieuw fonds voor bestaanszekerheid voor PC 200 opgericht. De taken van het Sociaal Fonds zijn dezelfde als deze van het vroegere sociaal fonds van PC 218. Ook Cevora, het vormingscentrum dat ook voor outplacementbegeleiding voor ontslagen werknemers zorgt, blijft operationeel.

Wat zijn de praktische gevolgen van deze overgang voor u als werkgever? De overdracht naar PC 200 heeft geen gevolgen voor de rechten en verplichtingen van uw bedienden, aangezien alle CAO's en akkoorden van PC 218 naar PC 200 overgedragen werden.

U dient wel een aantal documenten aan te passen. Zo moet het bevoegde paritaire comité bijvoorbeeld vermeld worden in arbeidsovereenkomsten voor huisarbeid en in arbeidsovereenkomsten voor studenten. U doet er dus goed aan uw modellen aan te passen. In tal van andere documenten wordt het paritaire comité facultatief vermeld, zoals bijvoorbeeld in het arbeidsreglement.

In uw payroll-administratie dient de overgang naar PC 200 uiteraard ook correct verwerkt te worden. U contacteert hiertoe best uw sociaal secretariaat.

Indien u beroep doet op een uitzendkantoor, raden we aan om de overgang naar PC 200 ook aan uw uitzendkantoor mee te delen. De naam van het PC is immers één van de verplichte vermeldingen in de overeenkomst tussen het uitzendkantoor en de werkgever-gebruiker. Het uitzendkantoor moet de naam van het PC overigens ook doorgeven aan de uitzendkrachten.

Tot slot raden we aan om uw boekhoudafdeling of boekhouder te informeren zodat, indien uw firma in België een jaarrekening dient neer te leggen, PC 200 vermeld kan worden in de sociale balans van de jaarrekening.

Uiteraard staan wij tot uw beschikking mocht u hierover vragen hebben.

dotted_texture