22/03/13

Kartelboete voor Telefonica en Portugal Telecom

De Europese Commissie heeft de Spaanse telecomprovider Telefonica een boete van bijna EUR 67 miljoen opgelegd wegens verboden afspraken met de Portugese concurrent Portugal Telecom.

In juli 2010 nam Telefonica de Braziliaanse mobile provider Vivo over, die tot dan toe in handen van zowel Telefonica als Portugal Telecom was. Beide bedrijven spraken daarbij af elkaar niet te beconcurreren op de Spaanse en Portugese telecommarkt. Begin februari 2011 werd het niet-concurrentiebeding uit het contract geschrapt na de opening van een antitrustonderzoek door de Europese Commissie.

Door bewust uit elkaars thuismarkten te blijven, verhinderden Telefonica en Portugal Telecom volgens de Europese Commissie het integratieproces van de Europese telecomsector. De boetes werden opgelegd op basis van de richtlijnen van de Europese Commissie van 2006. Er werd bijgevolg rekening gehouden met de (korte) duur van de inbreuk (4 maanden) en het feit dat de partijen hun afspraak niet geheim hielden. De vroegere stopzetting van de afspraak werd aanzien als een verzachtende omstandigheid.

Portugal Telecom kreeg een boete van 12.3 miljoen euro.

dotted_texture