Orde van Vlaamse Balies roept op om digitale oorlog bij justitie te stoppen
25/10/2018

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, doet via een opmerkelijke open brief een oproep om de digitale oorlog bij justitie te stoppen. De aanleiding voor dat initiatief is een brief van de Eerste voorzitter van het hof van beroep te Antwerpen, een opiniestuk van een magistraat in De Juristenkrant en een door het hof van beroep verspreide folder die aanzet om een wettelijke regeling te omzeilen.

De discussie draait rond een Koninklijk Besluit dat vorige week in het Staatsblad verscheen, waarbij de advocaten die op elektronische wijze hun conclusies en stukken neerleggen dat enkel nog kunnen via een betalend digitaal platform DPA. De kritiek van bepaalde magistraten is dat daarmee enkel privébelangen worden gediend en dat dat het bewijs zou zijn van de privatisering van justitie.

We zijn erg geschrokken door de agressieve toon van al die initiatieven en ook van de ruchtbaarheid die daaraan werd gegeven” zo stelt voorzitter van de OVB Edward Janssens. “Er was vroeger al kritiek op dat systeem, maar dat nu zelfs een handleiding wordt verspreid om een wettelijke regeling te omzeilen, tart elke verbeelding”.

De Orde van Vlaamse Balies publiceert op haar website een open brief, waarin de kritieken worden weerlegd. “Wij nodigen iedereen uit om die open brief grondig te lezen, zowel advocaten als magistraten. Het is tijd dat er een einde komt aan de desinformatie,” aldus voorzitter Janssens.

De Orde van Vlaamse Balies hoopt dat de sereniteit terugkeert. Dat is in het belang van alle burgers.

Zie ook : Orde van Vlaamse Balies

LexGO Network