08/10/15

Overzicht M&A in Europa: aantal fusies en overnames daalt, maar transactiewaarde stijgt

Het aantal fusies en overnames daalt, maar de transactiewaarde stijgt

  • Gedurende de eerste helft van het jaar steeg de transactiewaarde van fusies en overnames in de wereld met 17 %, terwijl het aantal transacties met 14 % daalde, ten opzichte van vorig jaar

  • De Europese M&A markt blijft aantrekkelijk voor buitenlandse overnemers

  • Volgens de respondenten is private equity tegenwoordig de meest toegankelijke bron van financiering

  • De TMC-sector wekt meer belangstelling dan de industriële en chemische sector

De M&A dealwaarde staat op het hoogste niveau sinds 2007, maar Europese leidinggevenden stellen zich behoedzaam op ten opzichte van Europese M&A, volgens een onderzoek uitgevoerd door CMS, een van de top-10 internationale advocatenkantoren, in samenwerking met Mergermarket.

Wat België betreft, steeg de totale waarde van deals van 614 miljoen euro in de eerste helft van 2014 tot 15,9 miljard in dezelfde periode in 2015. Dit resultaat is toe te wijden aan de gigantische fusie tussen de Belgische retailer Delhaize en zijn Nederlandse tegenhanger Ahold. Het bruto nationaal product wordt verwacht met meer dan 1 % te stijgen in 2015. De voornaamste sectoren actief in fusies en overnames zijn industriële en chemische producten, de consumentensector, zakelijke dienstverlening en TMC. Hoewel het aantal transacties in de Benelux gedaald is met 12 %, is de waarde van transacties met 59% toegenomen tot 29,8 miljard euro.

Vincent Dirckx, vennoot en hoofd van de Corporate/M&A praktijk van CMS in België zei: “Ons verslag weerspiegelt het toenemende vertrouwen in de markt, wat blijkt uit het hoge M&A transactieniveau dit jaar en een stijging van de dealwaarde in België in het eerste semester. Deze cijfers zijn bemoedigend, maar verdere financiële en politieke onzekerheid, in het bijzonder met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk en een mogelijke “Brexit”, zou M&A activiteit in de weg kunnen staan.

Het onderzoek toonde aan dat de dealwaarde in Europa met 17 % is gestegen in de eerste helft van het jaar, dankzij grote transacties zoals de overname van de Britse BG Group door Royal Dutch Shell ter waarde van 74,5 miljard euro. Het aantal transacties daalde daarentegen met 14 % in de eerste helft van 2015, met 2.800 transacties vergeleken met 3.300 vorig jaar.

Volgens het onderzoek zullen fusies en overnames langs koperskant vooral gedreven worden door een grotere belangstelling van buitenlandse kopers (66 %), die de kapitaalwerving voor een expansie op sneller groeiende gebieden (voornaamste drijfveer van kopers in 2014) inhaalt. Buitenlandse beleggers op zoek naar investeringen, wenden zich naar Europa om gemakkelijk gezonde activa te verwerven.

De mogelijkheid van een “Brexit” zou de groeivooruitzichten van M&A het komende jaar kunnen beïnvloeden. Twee derde van de respondenten geloven dat een uittreding van Groot-Brittannië uit de EU een negatieve invloed op de Britse M&A zou hebben, maar 160 van de 230 (70 %) respondenten zijn van mening dat een Brexit nogal of zeer onwaarschijnlijk is. Over het algemeen zijn respondenten er over eens dat het vanuit economisch oogpunt zinvol zou zijn voor het Verenigd Koninkrijk om binnen de EU blijft en zijn ze ook optimistisch in dit opzicht.

De studie toont eveneens aan dat investeerders en ondernemingen steeds creatiever worden in hun benadering van financiering. Zo is er een verschuiving van traditionele banken naar private equity en niet-bancaire kredietverlening als potentiële financieringsbronnen.

Wat de omvang van de activiteiten betreft, zal TMC de meest populaire sector zijn dit jaar, een stijging van 15 % ten opzichte van 2014, waarmee ze de industriële en chemische sector inhaalt. Met nu 49 % van de stemmen, blijft Duitsland voor het komende jaar de koploper als de meest actieve M&A markt, met de Scandinavische regio op de tweede en het Verenigd Koninkrijk op de derde plaats.

De respondenten omvatten 230 van de belangrijkste spelers op de Europese M&A markt, waaronder CEO’s, financiële directeurs, bankiers, hoofden van fusies en overnames, private equity investeerders en sectorspecialisten. Elke respondent gaf hun visie op het gebied van groei, economische en politieke druk en de belangrijkste spelers op de M&A markt, om een afgeronde macro- en micro-economisch vooruitzicht te schetsen voor het komende jaar.

dotted_texture