10/01/17

De nieuwe Belgische GVBF kan eindelijk worden opgericht

Het koninklijk besluit met betrekking tot het regelgevend kader voor het nieuwe Belgische ‘Gespecialiseerd Vastgoedbeleggingsfonds’ (GVBF) werd eindelijk in het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt. Belgische en Internationale vastgoedbeleggers kunnen een GVBF creëren sinds december 2016.

De meest opvallende kenmerken van de nieuwe Belgische GVBF, ook wel FIIS in het Frans genoemd (“fonds d’investissement immobilier specialisé”), of REIF in het Engels (“real estate investment fund”), worden hieronder toegelicht: 

1. Het doel van de GVBF/FIIS is het versoepelen van de regelgeving die de huidige gereglementeerde vastgoedvennoootschap (GVV) belemmert. (De GVV, ook wel SIR in het Frans (“Sociéte immobilière reglementée”), of REIT in het Engels (“Real estate investment trust”).
2. DE GVBF/FIIS kan enkel worden gebruikt door institutionele en professionele beleggers (en sluit dus particulieren uit).
3. Bovenop het aantrekkelijke regelgevend kader geniet de GVBF/FIIS ook van een gunstig belastingstelsel op het niveau van het fonds.
4. De herstructurering van vastgoedbelegging via een GVBF/FIIS schept mogelijkheden voor een grote waaier van bedrijven.

Lees het volledige Engelstalige artikel hier.


Auteurs: 
Claudine Bodeux
Thomas Aertgeerts

dotted_texture