18/04/16

De Belgische Mededingingsautoriteit legt aan batterijproducenten boete op van bijna 4 miljoen EUR wegens prijsafspraken

Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft in het kader van een transactieprocedure aan zes producenten van industriële batterijen een boete opgelegd van 3.857 miljoen €. Het auditoraat was van mening dat zij de prijsconcurrentie op de markt beperkten door “een gezamenlijk overeengekomen loodtoeslag toe te passen op de verkoopprijzen van motive power batterijen aan hun klanten in België".

De betrokken ondernemingen zijn Battery Supplies, Celectric, Emrol, Enersys, Exide Technologies en Hoppecke. Allen namen deel aan de transactieprocedure. 

Het auditoraart stelde vast dat zij in de periode 2004-2011 driemaandelijks afspraken om de toe te passen loodtoeslag te bepalen.

Eén van de ondernemingen, Exide Technologies, deed beroep op de clementieregeling en bracht eind 2013, in ruil voor volledige immuniteit, de prijsafspraken aan het licht. 

Hierop ging de bal aan het rollen en ook drie andere concurrenten (Hoppecke, Battery Supplies en Enersys) kozen voor de clementie-optie waarop zij een gedeeltelijke vijstelling van geldboete kregen in ruil voor hun medewerking en bekentenis. Zij moeten respectievelijk 1,2 miljoen € (- 40%), 517.000 € (-20%) en 1,79 miljoen € (-30%) betalen. 

De overige twee ondernemingen hebben genoten van een vermindering van 10% in het kader van de transactieprocedure. Celectric moet 71.000 € ophoesten en Emrol 241.000 €.

Hanne Baeyens (hanne.baeyens@cms-db.com)

dotted_texture