16/12/15

Goedkeuring van de hervorming van het merkenrecht door het Europees Parlement

Op 15 december 2015 heeft het Europees Parlement het “Trademark reform package” goedgekeurd.

Het doel van dit pakket, bestaande uit één richtlijn (als aanpassing van de wetten van de lidstaten inzake merkenrecht - herschikking van de richtlijn 2008/95) en één verordening (tot wijziging van Verordening (EG) nr. 207/2009 inzake het Gemeenschapsmerk mark), is het versterken en verder harmoniseren van zowel nationale als EU merkensystemen en het goedkoper, sneller en meer betrouwbaar maken van merkregistratie voor bedrijven, alsook het aanbieden van efficiëntere middelen in de strijd tegen namaakgoederen in doorvoer over het grondgebied van de EU, zonder afbreuk te doen aan de vlotte doorvoer van generieke geneesmiddelen.

Verdere wijzigingen betreffen de structuur en het bestuur van het Bureau voor harmonisatie van de interne markt (BHIM), die belast is met de registratie van Gemeenschapsmerken en -modellen en die, vanaf nu wordt genoemd het "Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie”. In diezelfde lijn wordt het Gemeenschapsmerk nu het “merk van de Europese Unie” (Uniemerk).

De secretaris-generaal van het Europees Parlement moet nu zorgen voor de publicatie van de richtlijn en verordening in het Publicatieblad van de Europese Unie voor het pakket in werking kan treden.

dotted_texture