12/02/19

Orde van Vlaamse Balies lanceert vernieuwde site voor "Advocaat in de school"

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, lanceert een vernieuwde versie van www.advocaatindeschool.be in het kader van de actie “advocaat in de school”. Dat is een actie waarbij advocaten in de klas uitleg geven over hun beroep en over justitie. Een vernieuwde website moet ervoor zorgen dat leerlingen op een moderne manier met justitie en met het initiatief in contact komen. Gracy Saerens, bestuurder communicatie: “Jonge kinderen leren er justitie spelenderwijs kennen via een quiz. Tieners vinden op de website een aantal situaties waarin ze met juridische zaken te maken kunnen krijgen en welke oplossingen er zijn. Soms kan de hulp en het advies van een advocaat al eens noodzakelijk zijn”.

De advocatenorde speelt met de actie ‘advocaat in de school’ in op de vraag om meer uitleg en inzicht in de werking van justitie tijdens het onderwijstraject van jongeren. De actie is op maat gemaakt van de jongeren. Scholen kunnen een advocaat uitnodigen om over zijn beroep meer uitleg te geven.

De actie is bedoeld voor het laatste jaar van het lager en secundair onderwijs of gelijkaardig om er de leerlingen in een toegankelijke taal uit te leggen wat recht is, wat hun rechten zijn, waarvoor welke rechtbank bevoegd is bijvoorbeeld. Belangrijk voor de OVB is dat de jongeren meer leren over het werk van een advocaat, over zijn taak om te adviseren, te onderhandelen en te verdedigen, over hoe je advocaat kan worden, … en nog veel meer.
De advocaat stelt de les op in samenspraak met de leerkracht. Hij kan vertellen over hoe hij ooit een moordenaar heeft verdedigd, maar kan ook tips geven over een eerste arbeidscontract of welke rechten jongeren hebben als hun ouders scheiden.

Praktisch

Scholen die een advocaat willen uitnodigen, kunnen via de website de contactgegevens voor hun regio opzoeken. Sommige regio’s leggen hun eigen accenten in de aanpak van de actie. De advocaten brengen zelf brochures mee naar de klas, aangepast aan de leeftijd.
 

Website: www.advocaatindeschool.be

dotted_texture