Portalus logo

Nieuwe wet consumentenschulden (1u)

On Demand

Webinar
dotted_texture

Over deze webinar

Mr. Roodhooft bespreekt in deze cursus de ins and outs van de wet met betrekking tot consumentenschulden en welke aspecten bedrijven en schuldvorderaars, zoals advocaten, in gedachten moeten houden. ?

De focus van vandaag ligt op de nieuwe wetgeving rond consumentenschulden. Vanaf 1/09/2023 is de wetgeving van toepassing voor nieuwe overeenkomsten of nieuwe schulden. Vanaf 01/12/2023 is de wetgeving van toepassing op alle onbetaalde schulden. Eerst wordt de achtergrond van deze wet belicht, evenals het doel ervan. Daarnaast wordt gekeken naar de specifieke toepassing van deze wet. Een bijzondere nadruk wordt gelegd op schadebedingen en intresten, en er zal verduidelijkt worden aan welke nieuwe eisen deze nu moeten voldoen.

Verder wordt ingegaan op de vereisten waaraan een ingebrekestelling moet voldoen wanneer deze door een bedrijf wordt verstuurd naar een klant die achterstallig is met betalingen.Ook komt de procedure van minnelijke schuldinvordering aan bod. Hierbij worden specifiek de verplichtingen besproken die door de wet worden opgelegd aan bv. advocaten, gerechtsdeurwaarders en incassobureaus die zich bezighouden met het innen van schulden van consumenten. Tot slot wordt in het laatste gedeelte van deze cursus aandacht besteed aan de sancties die door de wet worden voorzien. Deze sancties zijn overigens zeer streng en hebben aanzienlijke gevolgen.

Docent

mr. Jan Roodhooft | Advocaat

Thema's

AGENDA

  • Inleiding
  • Toepassingsgebied
  • Schadebeding en intresten
  • Ingebrekestelling
  • Activiteit van minnelijke invordering van schulden
  • Sancties

Over de docent

Jan Roodhooft heeft na zijn rechtenstudies gedoctoreerd aan

Meer Opleidingen & Events

Portalus logo

Moord en doodslag - capita selecta uit recent…

On Demand

Webinar
Portalus logo

DEBAT - Procedurefouten, het einde van de vri…

On Demand

Webinar
Portalus logo

DEBAT - De rol van de gerechtspsychiater (1u)…

On Demand

Webinar
dotted_texture