Sari Depreeuw maakt overstap naar advocatenkantoor Crowell & Moring
03/09/2021

Sari Depreeuw gaat aan de slag bij het advocatenkantoor Crowell & Moring in Brussel als partner van de Technology & Brand Protection Group. Daarmee versterkt ze de capaciteit van het kantoor om cliënten te adviseren in complexe intellectuele eigendomsmateries, o.a. de digitale en audiovisuele sectoren en in de visuele kunsten.

Depreeuw zal zich bij Crowell & Moring toeleggen op auteursrecht en digitale wetgeving. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring en vertegenwoordigde doorheen haar carrière een brede waaier aan Belgische, Europese en internationale cliënten in auteursrecht, naburige rechten en databankrecht, outsourcing en softwarecontracten, en het verkrijgen en het gebruik van digitale assets. 

Depreeuw is de nieuwste aanwinst van het Internationale Departement Technology & Intellectual Property. Begin juli bundelde Crowell & Moring immers zijn krachten met Brinks, Gilson & Lione, sinds meer dan 100 jaar een vooraanstaand kantoor dat internationaal erkend is voor zijn deskundigheid in intellectueel eigendomsrecht, technologie, merkbescherming en digitale transformatie. 

Depreeuw voerde voor de Europese Commissie en de Belgische regering verschillende studies uit in het domein van auteursrecht. Ze werkt momenteel aan een studie voor de Europese Commissie over auteursrecht en artificiële intelligentie in specifieke culturele sectoren. Deze studie zal in het najaar gepubliceerd worden.

Ze is tevens voorzitter van de Belgische Vereniging voor het Auteursrecht en lid van de redactieraad van Computerrecht, een peer-reviewed Belgisch-Nederlands vakblad in IT-recht. Ze is deeltijds professor aan de UCLouvain Saint-Louis Brussel.

Crowell & Moring heeft een ijzersterke reputatie in intellectuele eigendomsaangelegenheden,” aldus Depreeuw. “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het topteam van advocaten in intellectuele eigendom, privacy en cyberveiligheid en om cliënten bij te staan in hun IE-kwesties op de digitale marktplaats.”

Uit recente regelgevende initiatieven blijkt dat de EU vastberaden is om bepaalde digitale technologieën te reguleren, waaronder meer recent AI en de toegang tot en het hergebruik van gegevens”, stelt Kristof Roox, co-managing partner van het kantoor in Brussel. “Nieuwe regelgeving zal aanleiding geven tot nieuwe aansprakelijkheden voor internationale bedrijven, ook voor in de VS gevestigde bedrijven met activiteiten in Europa. De ervaring van Sari met het bestaande wettelijk kader inzake auteursrecht, in combinatie met haar ervaring in de bescherming van data, zal belangrijk zijn voor cliënten die hun weg moeten vinden in dit complexe juridische speelveld.” 

“Europese en nationale wetgevers ontwikkelen nieuwe, complexe systemen om gelijke tred te houden met technische en commerciële evoluties die een uitdaging vormen voor de rol van auteurs, uitvoerders, producenten en andere rechthebbenden”, aldus Chris Cole, covoorzitter van de Technology & Brand Protection Group van Crowell & Moring. “De ervaring die Sari aanbrengt in auteursrechtelijke bescherming in het digitale tijdperk is een belangrijke meerwaarde voor onze capaciteit om cliënten te begeleiden doorheen deze nieuwe regelgeving.”

Depreeuw stond voordien mee aan het hoofd van het IP-Digital team van DALDEWOLF. Ze heeft ruime ervaring in adviesverlening voor zowel internationale cliënten als startups in sectoren als media, technologie, entertainment, autonomous vehicles en digitale vragen. Zij vertegenwoordigde cliënten bij de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit in klachtenprocedures en bij de Belgische rechtbanken en wordt door het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie – CEPANI – geregeld aangezocht om te beslissen in conflicten inzake .be domeinnamen.

Depreeuw studeerde af aan de rechtsfaculteiten van de Universiteit van Namen en de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde een bijkomende master in het intellectuele eigendomsrecht aan de Katholieke Universiteit van Brussel/Leuven en een doctoraat in auteursrecht aan de Vrije Universiteit Brussel.

Zie ook : Crowell & Moring

LexGO Network