08/05/14

Oplossing voor juridische vraagstukken bij innovatieve groeibedrijven

Advocatenkantoor NautaDutilh heeft op de FlandersBio-beurs Knowledge For Growth zijn programma voor Innovative Growth Companies (YICLaw) voorgesteld. Bedoeling is om groeibedrijven met juridisch kwalitatief hoogstaande dienstverlening bij te staan in hun complex groeiproces.

Groeibedrijven worden vaak geconfronteerd met complexe juridische en administratieve processen die een hinderpaal kunnen vormen voor hun groeipad. Om dit probleem op te lossen heeft NautaDutilh een tweeledig programma opgesteld, bestaande uit een informatieplatform voor groeibedrijven - Kreskado - en de ontwikkeling van YICLaw.

Kreskado

Kreskado is Esperanto voor "groei". Het platform wil immers een informatief startpunt zijn voor groeibedrijven. NautaDutilh, en verschillende andere professionele dienstverleners, wil via deze tool gedegen informatie aanbieden aan innovatieve groeibedrijven en hen in contact brengen met experts die hen in hun groeiproces kunnen bijstaan. Bezoekers kunnen via uitgebreide Q&A's informatie vinden over verschillende bedrijfsaspecten, gaande van marketing tot sales en IT. NautaDutilh nam het juridische luik voor zich en creëerde hiervoor een lijst met meer dan 30 vragen en antwoorden in samenwerking met andere ervaringsexperten, zoals CEO's van groeibedrijven, investeerders en business consultants.

YICLaw

Groeibedrijven die in het YICLaw-programma van NautaDutilh stappen, krijgen een laagdrempelige toegang tot de expertise van advocaten met jarenlange ervaring in uiteenlopende rechtsdomeinen en -sectoren. De drijfveer voor de ontwikkeling van dit platform was de nood die NautaDutilh voelde bij groeibedrijven, investeerders en consultants, maar ook door zijn Technology Transfer Offices survey van December 2013 en veelvuldige contacten met octrooibureaus en bemiddelaars, om kwaliteitsvol standaardinformatie en -documenten aan te bieden met duidelijke, steekhoudende juridische informatie.

Elke Jannsens, partner NautaDutilh: "Bij NautaDutilh worden we al te vaak geconfronteerd met jonge bedrijven die schreeuwen om goede, juridische bijstand. Ze hebben moeilijkheden met de verschillende juridische vereisten en documenten die gepaard gaan met de groeipijnen van een ambitieus bedrijf. Daarom hebben we een programma en een portaalsite ontwikkeld waar we op eenvoudige wijze een antwoord geven op de meest gestelde vragen, waar alle nuttige informatie en documentatie beschikbaar is, en waar YIC-klanten ook op een eigen, beveiligde zone kunnen inloggen om juridische templates in functie van hun specifieke noden kunnen downloaden."

Typische nood voor specifiek bedrijfsprofiel

Volgens de Belgische wetgeving is een YIC (Young Innovative Company) een bedrijf dat gemiddeld 50 werknemers telt, met een jaarlijkse omzet van 7.3 miljoen euro en een handelsbalans van 3.65 miljoen euro heeft (behalve wanneer de onderneming meer dan 100 werknemers telt). Bovendien moet het bedrijf minder dan tien jaar bestaan, 15% van zijn budget aan onderzoek en ontwikkeling spenderen en mag het niet zijn opgericht in het kader van een herstructurering, uitbreiding of overname van activiteiten.

Elke Janssens, partner NautaDutilh: "YIC's zijn typische bedrijven die professionele expertise nodig hebben om hun groei te optimaliseren maar die de noodzaak hiervan niet altijd meteen inzien. Maar al te vaak vormt een juridisch probleem een heuse hinderpaal voor de ontwikkeling van een mooi project en daar willen wij met ons YICLaw-programma op inspelen.We willen dat groeibedrijven zich volledig kunnen ontplooien door te focussen op hun kernactiviteiten en hen de juiste juridische verzekering te bieden die ze hierbij nodig hebben."

Met zijn YICLaw-programma neemt het advocatenkantoor een belangrijke rem weg op de groei van jonge bedrijven. Door de belangrijkste juridische hinderpalen weg te nemen bevordert NautaDutilh de groei van jonge bedrijven en stimuleert het ondernemerschap.

dotted_texture