Kan een werkgever zijn werknemers verplichten om zich te vaccineren tegen COVID-19?
26/01/2021

Nu België zijn vaccinatieprogramma tegen het coronavirus begint uit te rollen, kunnen werkgevers zich afvragen of zij hun werknemers kunnen verplichten om zich tegen het virus te laten vaccineren.

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is nee. Het belangrijkste obstakel dat werkgevers ervan weerhoudt om een dergelijke verplichting in te voeren, is het recht op privacy van de werknemers, waaronder het recht op respect voor hun fysieke integriteit. Zonder een wettelijke bepaling die de werkgevers de mogelijkheid biedt om een inenting verplicht te stellen, kan een beperking van dit recht niet worden gerechtvaardigd. Tot nu toe is er slechts één algemeen verplichte vaccinatie: de inenting voor kinderen tegen polio. In het specifieke geval van sommige sectoren (gezondheidszorg, farmaceutische laboratoria, enz.) voorziet de Belgische Codex voor het welzijn op het werk in een verplichting voor werkgevers om hun werknemers te vaccineren tegen hepatitis B, tetanus en een test op tuberculose, onder toezicht van een arbeidsarts. Voorlopig is er geen wettelijke bepaling die een wettelijke basis biedt voor een verplichting om te vaccineren tegen Covid-19 en de Belgische regering lijkt niet van plan te zijn om de inenting tegen het coronavirus verplicht te stellen.

Naast het recht op privacy en de beperkingen van de Codex voor het welzijn op het werk, zou een ander obstakel kunnen zijn dat de weigering van werknemers die niet gevaccineerd zijn, een discriminatie op basis van de toekomstige gezondheidstoestand kan vormen. Een dergelijke ongelijke behandeling kan echter gerechtvaardigd zijn tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis.

Verder mag een werkgever geen gegevens over de vaccinatiestatus van zijn werknemers verwerken, aangezien dit de verwerking van gevoelige gegevens over hun gezondheidstoestand met zich mee zou brengen, wat in principe verboden is volgens de BBPR. Het is wel mogelijk dat de overheid aanvullende regels zal invoeren met betrekking tot de verwerking van vaccinatiegegevens.

Het feit dat werkgevers hun werknemers niet kunnen dwingen zich te laten vaccineren, betekent echter niet dat werkgevers de vaccinatie tegen COVID-19 niet kunnen promoten. Ook kan het, wanneer vaccins uiteindelijk vrij beschikbaar komen op de markt, zelfs een optie zijn voor werkgevers om hun werknemers gratis vaccins te verstrekken, zoals bij veel bedrijven met griepprikken al het geval is.

Zie ook : Van Olmen & Wynant

[+ http://www.vow.be]


Alle artikels Arbeidsrecht

Laatste artikels Arbeidsrecht

Coronapremie is er!
29/07/2021

Vandaag zijn in het Belgisch Staatsblad de regels rond de coronapremie verschenen. 

Read more

Belgium extends and enhances paid bereavement leave
28/07/2021

On 15 July 2021, Belgium published the law of 27 June 2021 "extending bereavement leave in the event of the death of ...

Belgium extends and enhances paid bereavement leave Read more

Nieuw hoofddoeken-arrest van Europees Hof van Justitie
27/07/2021

Verfijning voorwaarden voor neutrale dresscodes

Nieuw hoofddoeken-arrest van Europees Hof van Justitie Read more

Returning to the workplace – Part 3: Off to town for a home office? (Belgium)
26/07/2021

I will start this third part of our Working from Home series with a confession: I worked the first couple of weeks of lock...

Read more

LexGO Network