07/06/19

Het elektronisch platform artist@work is vanaf nu in werking.

Het elektonische platform Artist@work staat online nadat nu ook de reglementaire teksten ter zake gepubliceerd werden.

Context

De kleine vergoedingsregeling

De vergoedingen die worden toegekend aan personen die artistieke prestaties leveren en/of artistieke werken op kleine schaal produceren, worden onder bepaalde voorwaarden beschouwd als forfaitaire kostenvergoedingen en dit zowel in het socialezekerheidsstelsel voor werknemers als in dat voor zelfstandigen.

Om deze regeling te kunnen genieten, moet de kunstenaar in het bezit zijn van een "kunstenaarskaart" die hij kan bekomen bij de Commissie Kunstenaars.

Vermoeden van onderwerping aan de RSZ

Er bestaat een wettelijk vermoeden dat (men is dus van oordeel dat ...) personen die zonder door een arbeidsovereenkomst verbonden te zijn  tegen betaling van loon artistieke prestaties leveren en/of artistieke werken produceren voor rekening van een opdrachtgever, onderworpen moeten worden aan de RSZ.

Als een kunstenaar prestaties levert of artistieke werken produceert in deze zin, wordt hem een  "kunstenaarsvisum" afgeleverd.

Niet-onderwerping aan de RSZ van de zelfstandige kunstenaar

Met uitzondering van zijn opdrachtgever kan de kunstenaar het vermoeden van onderwerping aan de RSZ omkeren door het bewijs te leveren dat hij de hoedanigheid van zelfstandige heeft.

In dit kader kan hij de Commissie vragen hem een "zelfstandigheidsverklaring" te bezorgen.

Waarom een nieuw elektronisch platform?

Er werd een elektronisch platform opgericht om de administratieve stappen voor kunstenaars te  vereenvoudigen. Bovendien geeft dit platform de controleorganen de mogelijkheid te bepalen of de kunstenaar in het bezit is van een kaart, een visum en/of een zelfstandigheidsverklaring en of de kunstenaar de reglementering  met betrekking tot de kleine vergoedingsregeling in acht neemt.

Welke mogelijkheden worden door  Artist@work geboden?

Kunstenaars kunnen de volgende formaliteiten voortaan elektronisch verrichten:

  • een kunstenaarskaart aanvragen (hernieuwen). Deze kaart is bestemd voor de kunstenaar die  occasionele artistieke prestaties levert in het kader van de kleine vergoedingsregeling;
  • een kunstenaarsvisum aanvragen (hernieuwen). Dit visum heeft betrekking op de kunstenaar die  het wettelijk vermoeden van onderwerping aan de RSZ geniet in het kader van artikel 1bis van de wet van 27 juni 1969;
  • een zelfstandigheidsverklaring aanvragen (hernieuwen). Het betreft een verklaring waarin staat  dat de kunstenaar het zelfstandigenstatuut heeft;
  • de prestaties in het kader van de kleine vergoedingsregeling registreren;
  • een attest maken dat kan worden ingeroepen tegen de opdrachtgever met vermelding van de geleverde prestaties in het kader van de kleine vergoedingsregeling;
  • in het kader van de kleine vergoedingsregeling een attest bezorgen aan de opdrachtgever  met vermelding van het aantal geleverde prestaties en de bedragen ontvangen door de kunstenaar op het ogenblik van de aanvraag;
  • de evolutie van hun verschillende aanvragen opvolgen;
  • toegang krijgen tot een informatief luik met uitleg over kunstenaars en/of artistieke activiteiten.

Bovendien kan de Commissie Kunstenaars vanaf dit platform ook de aanvragen van een kaart/visum/zelfstandigheidsverklaring beheren en activiteitenverslagen en statistieken uitprinten.

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://www.artistatwork.be/nl

Is papier nog mogelijk?

Het is nog altijd mogelijk via de procedure op papier te werken maar in dat geval moeten de kaart en de prestatiestaat (ingevuld door de kunstenaar) toelaten dat voor elke prestatie het volgende kan worden vastgesteld:

  • de aard is van de prestatie;
  • de datum van de prestatie in het kader van de kleine vergoedingsregeling;
  • de duur van de prestatie bij een bepaalde opdrachtgever;
  • het bedrag van de vergoeding in het kader van de kleine vergoedingsregeling;
  • het adres waar de prestatie plaatsvond;
  • de identificatiegegevens van de opdrachtgever, namelijk naam, voornaam en INSZ voor een natuurlijke persoon, benaming, naam, voornaam en INSZ van de verantwoordelijke voor een feitelijke vereniging en benaming en KBO-nummer voor een onderneming.

Dezelfde informatie wordt verstrekt bij gebruik van het elektronische platform: Artist@Work.

Opmerking: Wanneer de kunstenaar zijn kunstenaarskaart heeft ontvangen als gevolg van de aanvraag die hij via het elektronische platform indiende, dan moet hij zijn prestaties ook langs deze weg indienen.

Bron:

Koninklijk besluit van 2 mei 2019 tot uitvoering van artikel 172bis van de programmawet (I) van 24 december 2002, B.S. van 6 mei 2019.
Ministerieel besluit van 2 mei 2019 tot wijziging van het ministerieel besluit van 23 oktober 2015 betreffende het model van de kaart en van het 'visum 'kunstenaars', B.S. van 6 mei 2019.
Tussentijdse instructies RSZ 2019/2

Stéphanie Gabriel - Legal consultant

dotted_texture