Portalus logo

Successieplanning via testament (1u)

On Demand

Webinar
dotted_texture

Over deze webinar

In deze on-demand videocursus bespreekt mr. Liesbeth Franck uitgebreid de technieken van successieplanning via het testament, geïllustreerd met een concrete casus.

Maak kennis met Julie, die kanker heeft en haar testament wenst aan te passen. Ze wil hierbij haar man David, haar kinderen en enkele goede doelen, zoals “Kom op tegen Kanker”, begunstigen. Welke mogelijkheden staan haar ter beschikking?

Mr. Franck start met een inleiding over testamenten, gevolgd door een bespreking van de verschillende soorten legaten. Vervolgens wordt de uitbreiding en beperking van de rechten van de langstlevende echtgenoot (LLE) behandeld. Bijzondere aandacht gaat uit naar generation skipping, een techniek waarbij vermogen wordt overgeslagen naar een volgende generatie om belasting te optimaliseren. De mogelijkheden van testamentaire verkaveling en restlegaten worden ook uitvoerig besproken.

Mr. Franck verkent daarnaast het oprichten van een private stichting en de voordelen van het begunstigen van goede doelen in het testament. De invoering van de vriendenerfenis, een nieuwe mogelijkheid in successieplanning, wordt eveneens belicht.

Ten slotte worden methoden besproken om het wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik te ontnemen en andere relevante technieken en overwegingen in kaart gebracht.

Docent

mr. Liesbeth Franck - Advocaat gespecialiseerd in het erfrecht, erfbelasting en vermogensplanning

Thema's

Volgende onderwerpen worden uitgebreid toegelicht:

 • Testament: algemeen
 • Soorten legaten
 • Uitbreiding/beperking rechten LLE
 • Generation skipping
 • Testamentaire verkaveling
 • Restlegaat
 • Private stichting
 • Bevoordeling goed doel
 • Invoering vriendenerfenis
 • Ontnemenwettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik
 • Overige

Over de docent

Liesbeth Franck beschikt over een uitgebreide expertise op het gebied van erfrecht, erfbelasting en vermogensplanning. Ze is gespecialiseerd in het ontwikkelen van complexe planningen voor families en bedrijven die ze begeleidt. Hierbij houdt ze nauwlettend rekening met de persoonlijke wensen en interpersoonlijke relaties die een rol spelen. Liesbeth behaalde haar Licentiaat in de rechten aan de Universiteit Gent in 2006 en heeft gedurende een periode van 10 jaar haar bekwaamheid als Estate Planner verder ontwikkeld in de private banking- en consultancysector. In 2016 trad ze toe tot de balie van Brussel als advocaat. Met haar rijke ervaring in zowel de bank- als verzekeringssector heeft Liesbeth Franck een bijzondere interesse ontwikkeld in vermogensplanning via levensverzekeringen.

Meer info - LinkedIn profiel

Meer Opleidingen & Events

Portalus logo

Moord en doodslag - capita selecta uit recent…

On Demand

Webinar
Portalus logo

DEBAT - Procedurefouten, het einde van de vri…

On Demand

Webinar
Portalus logo

DEBAT - De rol van de gerechtspsychiater (1u)…

On Demand

Webinar
dotted_texture