Confocus logo

Bewindvoering en zorgvolmacht

17 Mei

Webinar
dotted_texture

Over deze webinar

Dhr. Walter Niewold, emeritus-vrederechter

We overlopen de wetgeving inzake bewindvoering en zorgvolmacht en evalueren de wetswijzigingen ingaande op 1/3/2019 (Wet 21/12/2018 – B.S. 31/12/2018) met inbegrip van de digitalisering. Tevens wordt de nieuwe wet van 8/11/2023 ( B.S. 30/11/2023 ) betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon uitgebreid besproken.

BEWINDVOERING:

  • Overzicht en toelichting wet bewindvoering
  • Regelgeving patiëntenrechten bij bewindvoering
  • Verduidelijking “multidisciplinaire” taak bewindvoerder 
  • Verslaggeving bewindvoerder 
  • Medisch verslag
  • Procedure 
  • Digitalisering dossier 
  • Toelichting en bespreking met praktische voorbeelden 
  • het probleem toegelicht van de vergoeding van bewindvoerders en meer bepaald ook diegenen die wegens onvermogen niet kunnen betaald worden door hun beschermde persoon en dan aankloppen bij het OCMW. 

ZORGVOLMACHT:

In de wet van 17 maart 2013 werd een wettelijke kader geschapen voor de buitengerechtelijke lastgeving (zorgvolmacht) voor het geval dat de lastgever op een bepaald ogenblik door zijn gezondheidstoestand niet meer in staat is om zelf rechtshandelingen te stellen.

Aanvankelijk was deze regeling alleen voorzien voor de goederen, maar bij wet van 21 december 2018 (B.S. 31/12/2018 )werd ze uitgebreid tot beslissingen in verband met de persoon. De wettelijke regeling heeft veel succes daar uit recente gegevens blijkt dat meer dan 8.000 zorgvolmachten per jaar worden afgesloten.

HET STATUUT VAN DE BEWINDVOERDER:

Sedert 1 juni 2021 is het centraal register van de bescherming van personen in werking getreden en dient een verzoekschrift digitaal te worden neergelegd. Ook alle communicatie met betrekking tot bewindvoering verloopt op enkele uitzonderingen na digitaal. De artikelen 1249/3 e.v. van het Ger.W. en het KB 12/2/2021 ( B.S. 13/3/2021 ) houdende de werking van het centraal register van de bescherming van personen regelen deze materie. Ervaringen worden toegelicht en kritisch geëvalueerd.

In de nieuwe wet betreffende het statuut van bewindvoerderover een beschermde persoon worden een heel aantal nieuwebepalingen ingevoerd die naar de toekomst toe zeer belangrijk zijn.

  • Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de professionele en familiale bewindvoerder.
  • Het systeem van vergoeding bewindvoerders wordt grondig aangepast en vervangen door een voornamelijk forfaitair systeem, kosten inbegrepen.
  • Er wordt een nationaal register van professionele bewindvoerders gecreëerd waarin alle professionele bewindvoerders moeten worden opgenomen nadat zij een erkenningsprocedure hebben doorlopen.
  • Om erkend te worden zal o.m. een erkende theoretische en praktische vorming noodzakelijk zijn. Zij zal o.m. ook betrekking hebben op dagelijks beheer, de kennis van medische stoornissen waaraan beschermde personen lijden, wijze van communiceren met de beschermde persoon en zijn omgeving, deontologische regels enz…
  • Een deontologische code wordt opgesteld, die zal moeten worden onderschreven.
  • De mogelijkheid van tuchtrechtelijke maatregelen wordtingevoerd.

De nieuwe wetgeving is nog maar een kader. Ze moet verder worden uitgewerkt via Koninklijke Besluiten, die in de komende maanden moeten verschijnen. De wet treedt in werking op de door de Koning bepaalde datum en uiterlijk op 1 september 2025. Het hoofdstuk over de erelonen en vergoedingen wordt van kracht uiterlijk op 1 januari 2025.

Emeritus-vrederechter Walter Niewold zal de onderwerpen behandelen vanuit de praktijk, aangevuld met talrijke  voorbeelden en kritische evaluaties.

Meer Opleidingen & Events

Confocus logo

De stikstofproblematiek

16 Mei

Webinar
Confocus logo

De stikstofproblematiek

16 Mei

Opleiding
Confocus logo

Bewindvoering en zorgvolmacht

17 Mei

Opleiding
dotted_texture