Portalus logo

Debat | Strafzaken en het DNA-onderzoek 2.0 (1u)

On Demand

Webinar
dotted_texture

Over deze webinar

Hoe ziet de toekomst van het gerechtelijk DNA-onderzoek er uit? Wat is de impact van de geplande wijziging in de huidige DNA-wetgeving? Is het een goed idee om de huidige databanken uit te breiden?

Kan er onder voorwaarden een familiale opzoeking gebeuren of kunnen we beter het DNA van elke Belg in één grote databank bewaren? En moet die databank dan enkel beschikbaar gesteld worden voor bepaalde magistraten of krijgt de advocatuur hier ook toegang toe? De deelnemers krijgen door moderator Dirk Leestmans een aantal interessante vragen en reflecties voorgelegd. Met deze inzichten kunnen cursisten ook aan de slag in de beroepspraktijk.

Docenten

mr. Walter Damen - strafpleiter | Bieke Van Hooydonck - gerechtelijk deskundige bij het NICC | Dr. Sofie Claerhout - DNA-experte, doctor in de forensische genetica, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en de KULAK | Dirk Leestmans, Justitiejournalist - VRT

Thema's

Volgende onderwerpen worden besproken:

  • DNA-onderzoek toegelicht
  • De impact van de geplande wijzingen
  • Hoe bereiden we ons hierop voor?

Over de docenten

Dr. Sofie Claerhout - DNA-experte, doctor in de forensische genetica, Postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en de KULAK

  • Sofie Claerhout is gefascineerd door genetica. Ze behaalde in 2014 haar bachelor in de Biologie. In 2016 behaalde ze haar master met daaropvolgend haar doctoraat in de forensische biomedische wetenschappen. In haar doctoraat onderzocht ze het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Met haar onderzoek promoveerde Sofie als eerste tot doctor in de forensische genetica in België. Ze won hiermee in 2021 de Vlaamse PhD-cup.

Bieke Van Hooydonck - gerechtelijk deskundige bij het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie)

  • Bieke Van Hooydonck behaalde haar master en nadien haar doctoraat in de Biologische Wetenschappen. Ondertussen werkt ze al enkele jaren als gerechtelijk deskundige bij het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie). In deze databanken worden alle DNA-profielen verzameld die opgesteld worden in het kader van strafzaken. Haar hoofdtaak bestaat eruit gevonden overeenkomsten te evalueren en te rapporteren aan de magistraten die een gerechtelijk onderzoek leiden. Bieke geef ook opleidingen aan magistraten en politie zodat zij de resultaten op een correcte manier interpreteren en gebruiken.

mr. Walter Damen - Strafpleiter - Advocatenkantoor Walter Damen

  • mr. Walter Damen studeerde rechten aan Ufsia en de Universiteit Leuven en behaalde nog bijkomende certificaten in gerechtelijke geneeskunde, bemiddelen bij conflicten en jeugdrecht. Hij begon zijn stage aan de Brusselse balie in 1996 maar keerde na 1 jaar terug naar zijn thuisbasis Antwerpen. De volgende twee jaren vervolledigde hij zijn stage bij het advocatenkantoor Peeters & Partners, alwaar hij een brede opleiding genoot o.a. in familierecht, huurrecht, handels en economisch recht en verkeersrecht.

    In 1999 startte hij zijn eigen kantoor en specialiseerde hij zich meer en meer in het strafrecht. Inmiddels bouwde hij een succesvol kantoor uit, waarbinnen ook specialisering in andere rechtsgebieden dan strafrecht bereikt kon worden.

    Naast zijn werk als advocaat, heeft Walter Damen als co-auteur reeds verschillende boeken uitgebracht.

    Walter Damen is houder van het getuigschrift ‘bijzondere opleiding cassatieprocedure in strafzaken’. Dit betekent dat hij gemachtigd is om voor het Hof van Cassatie op te treden in strafzaken.

Dirk Leestmans - Justitiejournalist bij VRT NWS.

  • Dirk Leestmans is een ervaren VRT-journalist die reeds vele jaren op een kritische wijze het reilen en zeilen in de juridische wereld van nabij volgt, ook als medewerker van De Juristenkrant. Hij is o.a. bekend van de bekroonde Panorama uitzending over Jonathan Jacob (samen met Caroline Van den Berghe).

    Dirk Leestmans won tevens de tweede Persprijs Orde van Vlaamse Balies met de Panorama-uitzending “Euthanasie in de gevangenis” over geïnterneerde Frank Van Bleeken die euthanasie vroeg als uitweg voor zijn uitzichtloze situatie. "Het is een sterke, beklijvende, goed gedocumenteerde reportage in een heldere stijl over de gebrekkige behandeling van geïnterneerden in het Belgische rechtssysteem én over het euthanasievraagstuk." (bron: OVB - persbericht)
    Dirk Leestmans werd in 2023 opnieuw genomineerd voor de OVB persprijs.

Meer Opleidingen & Events

Portalus logo

Moord en doodslag - capita selecta uit recent…

On Demand

Webinar
Portalus logo

DEBAT - Procedurefouten, het einde van de vri…

On Demand

Webinar
Portalus logo

DEBAT - De rol van de gerechtspsychiater (1u)…

On Demand

Webinar
dotted_texture