28/09/11

SOCIALE VERKIEZINGEN 2011: Wat in twijfelgevallen? Al dan niet opstarten?

De sociale verkiezingen dienen in principe plaats te vinden tijdens de periode door de wet vastgelegd.
Voor 2012 is dit tussen 7 en 20 mei 2012.

Uiterlijk de zestigste dag voor de aanplakking van de verkiezingsdatum (X – 60) moet de werkgever schriftelijke informatie verstrekken over het aantal technische bedrijfseenheden en de beschrijving ervan, de graad van zelfstandigheid of afhankelijkheid van de zetel ten opzichte van de juridische entiteit, het aantal werknemers per categorie in de technische bedrijfseenheden en de functies van het leidinggevend personeel en het kaderpersoneel.

Vervolgens moet de werkgever tussen dag X – 60 en dag X – 35 de raad en het comité, of bij een eerste verkiezing de vakbondsafvaardiging, raadplegen over het aantal technische bedrijfseenheden waarvoor de verkiezingen zullen worden georganiseerd, over de eventuele indeling van de juridische entiteit in verschillende technische bedrijfseenheden en desgevallend over de samenvoeging van meerdere juridische entiteiten in één technische bedrijfseenheid, alsook over de functies van het leidinggevend personeel en het kaderpersoneel.

Op dag X – 35 neemt de werkgever dan zijn beslissing over het aantal technisch bedrijfseenheden en over de functies van het leidinggevend en het kaderpersoneel.

Tegen deze beslissingen kan door de werknemers van de onderneming of door de representatieve werknemersorganisaties van dag X – 35 tot en met X – 28 beroep ingesteld worden bij de arbeidsrechtbank.

Wat gebeurt er evenwel indien de werkgever de verkiezingsprocedure niet opstart omdat hij van oordeel is dat de vereiste voorwaarden niet vervuld zijn, bijv. niet het vereiste aantal werknemers of de verschillende juridische entiteiten kunnen naar zijn oordeel niet beschouwd worden als één technische bedrijfseenheid.

Is de werkgever wanneer er tussen dag X – 35 (van 03 t.e.m. 16.01.2012) en X – 28 (van 06 t.e.m. 09.03.2012) geen gerechtelijke procedure tot organisatie van de sociale verkiezingen tegen hem wordt opgestart, dan voor 4 jaar safe?

Het antwoord is neen.

Eén van de uitzonderingen op de regel dat de sociale verkiezingen binnen de vastgestelde periode dienen plaats te vinden is wanneer de verkiezingsprocedure niet werd ingezet terwijl de onderneming voldeed aan de voorwaarden voor de oprichting of de hernieuwing van een raad of een comité.

Wanneer op dag X – 60 niet de vereiste aankondigingen gebeuren, kan een procedure voor de arbeidsrechtbank tot organisatie van sociale verkiezingen bijgevolg nog op een later ogenblik ingesteld worden, zelfs na de periode waarbinnen de verkiezingen moesten worden georganiseerd.

In dat geval zijn de bijzondere procedureregels inzake sociale verkiezingen niet van toepassing en is een vonnis van de arbeidsrechtbank vatbaar voor hoger beroep of verzet.

Anders ligt het wanneer de werkgever voor één van de juridische eenheden de verkiezingsprocedure heeft opgestart, doch niet voor een andere juridische eenheid waarvan de werknemersorganisaties stellen dat zij samen één technische bedrijfseenheid uitmaken. In dat geval moet een eventueel beroep voor de arbeidsrechtbank worden ingesteld binnen de voorziene termijn tussen X – 35 en X – 28.

Ook wanneer de werkgever op dag X – 60 de vereiste informatie heeft verstrekt en dus de procedure heeft opgestart, doch op dag X – 35 geen beslissing neemt of kenbaar maakt, moet een eventuele gerechtelijke procedure wegens het uitblijven van een beslissing uiterlijk op X – 28 worden ingesteld.

Wanneer het vaststaat dat de vereiste voorwaarden voor het oprichten van een raad of comité vervuld zijn heeft het geen zin van de sociale verkiezingsprocedure te negeren.

dotted_texture