15/02/17

Employment & Benefits newsflash: Het ultieme Valentijnsgeschenk?

Nick, uw enthousiaste accountmanager, wil zijn vriendin Nele het ultieme Valentijnsgeschenk geven: hij wil haar aanduiden als de begunstigde van zijn pensioenkapitaal bij overlijden. Wat moet u als HR verantwoordelijke hierover weten?

Het pensioenreglement bepaalt de begunstiging bij overlijden. Veelal laat het reglement tevens de mogelijkheid om van deze regeling af te wijken en heeft de aangeslotene dus de mogelijkheid om zelf vrij een begunstigde aan te duiden.

De aanduiding van een begunstigde moet schriftelijk gebeuren. De verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds hebben hiervoor standaardformulieren ter beschikking die best gebruikt worden om latere discussies te vermijden.

De begunstiging kan later op dezelfde manier weer gewijzigd worden. Er moet hiervoor wel gekeken worden naar het pensioenreglement, dat beperkingen kan opleggen aan de wijziging: zo kan bijv. voorzien zijn dat een wijziging slechts eenmaal per jaar mogelijk is, op de vernieuwingsdatum van de overeenkomst. Zelfs als Nick en Nele het Valentijsdiner afsluiten met kletterende ruzie en besluiten elk hun eigen weg te gaan, zal Nick zijn keuze mogelijk niet meteen kunnen herzien.

Wanneer de aangeslotene dan overlijdt vóór de begunstiging kon worden aangepast of vóór de pensioeninstelling de wijziging ontvangen heeft, zal de instelling enkel aan de oorspronkelijke begunstigde moeten en mogen betalen.

Eens de begunstigde aanvaard heeft, kan de aanduiding niet meer gewijzigd worden. Een uitzondering hierop zijn bepaalde sprekende gevallen van ondankbaarheid, bijv. indien de begunstigde zich tegenover de aangeslotene schuldig heeft gemaakt aan mishandelingen, misdrijven of grove beledigingen. Die ondankbaarheid moet echter door de rechtbank worden vastgesteld en kan dus niet eenzijdig door de aangeslotene worden ingeroepen.

Wanneer er geen begunstigde kan worden aangeduid, zal het kapitaal toegewezen worden aan de nalatenschap van de aangeslotene. Het pensioenreglement kan ook bepalen dat het gedeelte van het kapitaal samengesteld uit werkgeversbijdragen in dat geval toekomt aan het financieringsfonds. Een terugkeer naar de werkgever kan echter in geen geval.

Samengevat: wanneer een werknemer u aanspreekt over de begunstiging van zijn pensioenkapitaal, is het nuttig hem te wijzen op de relevante bepalingen in het pensioenreglement.

dotted_texture