Vlamingen die al een advocaat hebben geraadpleegd, zijn overwegend tevreden over de dienstverlening. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door iVOX. Voor privézaken geven cliënten hun advocaat gemiddeld een score van 7,3 op 10, terwijl dat voor professionele dossiers nog iets hoger ligt met 7,6 op 10. Toch zijn er enkele werkpunten, zoals transparantie over kosten en communicatie.
Iedereen raadpleegt weleens een advocaat
Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 Vlamingen ooit al juridische bijstand hebben gezocht voor een privézaak. De meest voorkomende redenen zijn echtscheiding (18%), wegverkeer (14%) en schadevergoeding (13%).
In professionele dossiers heeft 1 op de 5 Vlamingen al een advocaat ingeschakeld, voornamelijk voor contractuele kwesties (38%) en arbeidsrechtelijke zaken (22%).
Sterke tevredenheid, maar met verbeterpunten
Advocaten krijgen gemiddeld sterke scores, maar cliënten zien nog ruimte voor verbetering. Bij privézaken vindt 41% dat juridische bijstand goedkoper kon en pleit 34% voor meer transparantie over de kosten. Daarnaast geeft 33% aan dat de communicatie beter kon. Ook snelheid van afhandeling is een aandachtspunt: 27% vond dat hun zaak sneller kon worden behandeld. Bij professionele dossiers liggen de cijfers in dezelfde lijn, met 37% die de prijs als verbeterpunt ziet en 32% die snellere afhandeling wenst.
Volgens Peter Callens, voorzitter van Advocaat.be, bevestigt het onderzoek het belang van transparantie en communicatie
Vertrouwen in advocatuur blijft groot
Ondanks enkele verbeterpunten blijft het vertrouwen in de advocatuur stevig overeind. Meer dan 8 op 10 Vlamingen zou opnieuw een advocaat inschakelen. In privézaken kiest 33% opnieuw voor dezelfde advocaat, terwijl 18% voor een andere advocaat zou gaan. Bij professionele dossiers ligt de loyaliteit nog hoger: 41% blijft trouw aan hun advocaat, terwijl 12% voor een ander kiest. In 30% van de gevallen hangt de keuze af van de benodigde expertise.
Over het onderzoek
Het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 25 februari en 9 maart 2025 bij 1.000 Vlamingen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%. Lees het volledige rapport