16/09/14

Wanneer een ontslag motiveren?

Uw werknemer vraagt u om zijn ontslag te motiveren, en dit binnen twee maanden na zijn ontslag.

U moet in dat geval uw werknemer de motivering toezenden:

  • binnen de twee maanden na kennisname van het verzoek bij een ontslag met onmiddellijke ingang; of
  • binnen de zes maanden na kennisname van het verzoek bij een ontslag met betekening van een opzeggingstermijn, zonder dat deze termijn twee maanden na het effectieve einde van de arbeidsovereenkomst mag overschrijden.

Drie werkdagen na de verzending van het verzoek wordt u als werkgever geacht hiervan kennis te hebben genomen.

Vergeet u tijdig de motivering toe te zenden, dan zal er in elk geval een beschermingsvergoeding gelijk aan twee weken loon verschuldigd zijn. Deze vergoeding is niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen. Opgelet, dit is niet het geval voor de beoordeling van de motivering van het ontslag zelf: in principe zijn op deze vergoeding sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd, tenzij de vergoeding is vastgesteld door een gerechtelijke beslissing of door een door de rechter goedgekeurde dading.

U zou proactief in de ontslagbrief de redenen van het ontslag kunnen meedelen. Dit moet u echter zaak per zaak bekijken: als de reden van het ontslag tot (emotionele) discussie aanleiding geeft, kan u er de voorkeur aan geven de formele kennisgeving uit te stellen. Uiteraard zal u dan wel nauwgezet de deadline in de gaten moeten houden. In elk geval dient de motivering coherent te zijn met de redenen van het ontslag vermeld op het C4-formulier.

dotted_texture