06/07/16

Invoering van de panoramavrijheid in Belgisch recht

Op 5 juli 2016 werd de “wet tot wijziging van het Wetboek van het economisch recht met het oog op de invoering van de panoramavrijheid” gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Hierdoor kan een auteur zich niet meer verzetten tegen “de reproductie en de mededeling aan het publiek van werken van beeldende, grafische of bouwkundige kunst, die zijn gemaakt om permanent in openbare plaatsen te worden geplaatst, indien de reproductie of de mededeling gebeurt van het werk zoals het zich aldaar bevindt en wanneer die reproductie of mededeling geen afbreuk doet aan de normale exploitatie van het werk en geen onredelijke schade wordt berokkend aan de wettige belangen van de auteur”.

De toestemming van een auteur zal met andere woorden niet langer nodig zijn om bijvoorbeeld een foto van zijn auteursrechtelijk beschermd(e) werk(en) te gebruiken, en dit wanneer het werk zich op een openbare plaats bevindt (zoals bijvoorbeeld het geval is bij Atomium). Dit wel alleen wanneer dit gebruik de auteur geen onredelijke schade toebrengt of geen afbreuk doet aan de normale exploitatie van het werk. Dit geldt dus ook voor het gebruik van het beeld voor commerciële doeleinden.

Tenslotte, zoals in het wetsvoorstel toegelicht moet deze reproductie van het werk binnen zijn huidige omgeving geplaatst worden, dus zoals het zich aldaar bevindt.

De wet zal in werking treden op de 10e dag na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, meerbepaald op 15 juli 2016.

dotted_texture