Crowell & Moring lanceert self-check voor intellectuele eigendom
09/07/2021

“Belgische bedrijven weten vaak niet hoeveel intellectuele eigendom ze bezitten”, zegt Jan-Diederik Lindemans van Crowell & Moring

Het advocatenkantoor Crowell & Moring lanceerde zonet een nieuwe applicatie die ondernemers helpt om risico’s te spotten in hoe zij omgaan met hun intellectuele eigendom. Veel bedrijven onderschatten nog steeds de waarde van hun know-how en weten niet hoe ze die moeten beschermen. De geautomatiseerde self-check van Crowell & Moring helpt bedrijfsleiders en hun juristen om kritisch na te denken over hun intellectuele eigendom.

De meeste ondernemers en juristen denken bij de bescherming van intellectuele eigendom meteen aan octrooien. De realiteit is evenwel dat ondernemingen nog veel meer waardevolle intellectuele eigendom in huis hebben, die niet enkel met octrooien beschermd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan merken, grafische creaties, marktonderzoek of zelfs interne werkprocessen die de onderneming een voordeel bieden tegenover concurrenten.

Volgens het advocatenkantoor Crowell & Moring onderschatten veel Belgische ondernemers en zelfs bedrijfsjuristen de waarde van hun intellectuele eigendom. Het kantoor lanceert daarom een geautomatiseerde self-check, de ‘IP Check-Up’ app. Die laat ondernemers en bedrijfsjuristen toe om gratis en snel een eerste beeld te krijgen van eventuele risico’s die hun onderneming loopt op vlak van intellectuele eigendom. Vandaag moeten bedrijfsleiders daarvoor terugvallen op tijdrovende en dure audits, wat de drempel zeer hoog maakt.

“Veel bedrijven zijn zich vandaag onvoldoende bewust dat zij waardevolle informatie bezitten, dat die beschermd moet worden én gevaloriseerd kan worden. Tegelijkertijd is intellectuele eigendom een bijzonder complex onderwerp waar ondernemers, investeerders of bedrijfsjuristen niet altijd volledig in thuis zijn, zowel bij grotere bedrijven als bij kmo’s, zegt Judith Bussé, Crowell & Moring.

"Door de globalisering en digitalisering zijn er ook steeds meer kapers op de kust. We willen het daarom zo eenvoudig mogelijk maken voor bedrijven om na te denken over hun intellectuele eigendom en stil te staan bij hoe ze die kunnen beschermen, beter beschermen of zelfs financieel waarderen”, voegt Jan-Diederik Lindemans, Crowell & Moring, toe.


Relevant voor kmo’s en grote bedrijven

De online app van Crowell & Moring peilt onder meer naar de sector van het bedrijf, de belangrijkste concurrenten, hoe het bedrijf haar producten in de markt zet, en of het bedrijf al dan niet gevoelige informatie bezit die niet publiek gedeeld mag worden. De app maakt op basis van de antwoorden van de respondent een geautomatiseerde, eerste inschatting van de risico’s die de onderneming loopt op vlak van intellectuele eigendom.

Volgens Crowell & Moring zijn zowel grote als kleine bedrijven gebaat bij een kritische analyse van hun intellectuele eigendom. KMO’s hebben vaak nog niet de juridische expertise of ervaring in huis om hun intellectuele eigendom in kaart te brengen en beschermen. Grotere bedrijven daarentegen hebben vaak grotere juridische diensten maar opereren ook in een veel complexer speelveld, zeker als ze internationaal actief zijn en verschillende intellectuele eigendomsregimes met mekaar in conflict kunnen komen.

De self-check van Crowell & Moring is volledig gratis en is online toegankelijk.

Zie ook : Crowell & Moring

LexGO Network