Rechtenstudenten VUB geven gratis juridisch “corona-advies”
20/03/2020

Brussels Law School Consultancy vzw wil juridisch advies toegankelijker maken voor breed publiek

De impact van de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het nieuwe coronavirus COVID-19 roepen veel juridische vragen op bij de bevolking. Burgers en organisaties kunnen voor antwoorden en raad dezer dagen gratis terecht bij Brussels Law School Consultancy, een organisatie van rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Brussel waar studenten zelf als consultant werken en helder en goedkoop juridisch advies aanbieden.

Brussels Law School Consultancy vzw werd in september 2019 opgericht door Nicolas De Cuyper, Christophe Janssens, Thalie Arend en Thibault De Brouwer. De initiatiefnemers hebben met de vzw een dubbel doel: laagdrempelig en betaalbaar juridisch advies verlenen aan al wie daar nood aan heeft, maar ook rechtenstudenten de kans te geven hun theoretische kennis die ze vergaren op de schoolbanken in de praktijk toe te passen. Vandaag telt hun team al 15 consultants die werken voor bedrijven, non-profit organisaties en particulieren. Naast hun consultancy, organiseren de initiatiefnemens ook jobdagen voor hun medestudenten.

Ondervoorzitter Christophe Janssens:

We streven naar een duidelijke win-winsituatie. Ten eerste voor onze cliënten. We willen hen zo goed mogelijk helpen, met begrijpbare informatie aan een democratische prijs.  We weten namelijk dat mensen aarzelen om raad bij juristen te vragen. Ze ervaren het als heel formeel en bovendien is het ook duur."

Ten tweede voor de studenten: rechtenstudies zijn grotendeels theoretisch, terwijl relevante werkervaring cruciaal is op de arbeidsmarkt. Wie praktijkervaring wil opdoen, is daarvoor aangewezen op stages tijdens vakantieperiodes. Maar die plaatsen zijn beperkt, waardoor veel studenten uit de boot vallen. Onze werking biedt voor beide problemen een oplossing.

 

Solidariteitsactie
Naar aanleiding van de coronacrisis en de stijgende vraag naar advies, hebben de student-consulenten besloten hun diensten de komende weken gratis en van op afstand aan te bieden.

We krijgen zeer uiteenlopende vragen binnen, gaande van ‘wat zijn mijn rechten nu het concert of de voorstelling waar ik tickets voor had gekocht verplaatst of geannuleerd is’ tot ‘wat houdt technische werkloosheid in voor mijn bedrijf of voor mezelf als werknemer en wat zijn mijn rechten nu’.

Het zijn voor iedereen uitdagende tijden en een beetje solidariteit is zeker op z’n plaats. We hebben daarom besloten om onze dienstverlening tijdelijk volledig gratis te maken. Dat doen we trouwens ook van op afstand, volgens de richtlijnen van de overheid: wie een vraag heeft, vult best het formulier op onze website in. Een van onze consultants verwerkt die dan en komt terug met een antwoord.

 

Meer info

Christophe Janssens, [email protected]
Ondervoorzitter Brussels Law Consultancy vzw

www.blsc.be

Zie ook : VUB

LexGO Network