Grensoverschrijdende transacties krimpen in 2019
06/01/2020

Uit het M&A Insights Q4 2019 report* van Allen & Overy blijkt dat de waarde van grensoverschrijdende transacties in 2019 daalde met 27% ten opzichte van 2018. Belangrijke binnenlandse transacties domineren en de top 10 deals van het jaar situeren zich allen binnen in één land. Bovendien geven de algemene wereldwijde trends aan dat de waarde en het volume van de transacties dalen met respectievelijk 7% en 10%. Toch ziet het ernaar uit dat 2019 het op twee na sterkste jaar wordt qua waarde en het op drie na sterkste qua transactievolumes in de afgelopen tien jaar. 

De dynamiek van de globale markt wordt onderstreept door de opleving van strategische megadeals, die wederom een boost geven aan de markt. Transacties van meer dan 5 miljard USD zijn goed voor 43% van de waarde van de wereldwijde M&A-activiteit en transacties van meer dan 10 miljard USD vertegenwoordigen 33% van de totale waarde.

Dirk Meeus, Managing Partner van Allen & Overy Belgium, licht toe: “Het feit dat de markt zo dynamisch blijft in een context van toenemende macro-economische bezorgdheid toont aan dat veel investeerders het hoofd koel houden. Het is niet uitgesloten dat deze vastberadenheid volgend jaar zwaarder op de proef zal worden gesteld, maar wij gaan ervan uit dat investeerders actief zullen blijven behoudens politieke of economische schokken.

We zagen een terugval van de wereldwijde transacties in alle sectoren, met uitzondering van de financiële dienstensector, die een stijging van 9% liet optekenen, en de sector biowetenschappen en gezondheidszorg, waar de transactiewaarde in 2019 met 19% steeg ten opzichte van 2018.

In geografisch opzicht gaat Europa er aanzienlijk op achteruit en staat de markt op haar laagste niveau sinds 2017. Ze is goed voor 18% van de globale transacties in waarde, wat een daling inhoudt van 27% in vergelijking met Q4 vorig jaar.

Het rapport bevat ook een uitvoerig artikel over de toenemende aantrekkelijkheid van consortiums. Bedrijven die zich willen wapenen met technologie om industriële processen of zelfs volledige markten te transformeren, opteren immers steeds vaker voor consortiumtransacties om de risico’s, kosten en voordelen te spreiden.

 

* De cijfers verwijzen naar transacties die werden aangekondigd tussen 1 januari 2019 en 30 november 2019. Gegevens aangeleverd door Refinitiv.

Zie ook : Allen & Overy (Belgium) LLP

LexGO Network