Grote megadeals en Amerikaanse transacties domineren de M&A markt in 2018
19/12/2018

Uitdagende marktcondities en een toenemend wereldwijd risico weerhouden strategische deals niet

Allen & Overy’s meest recente M&A Insights rapport toont in het vierde kwartaal van 2018 een M&A markt die gedreven werd door megadeals. Het aantal deals die de waarde van USD 10 miljard overstegen nam toe met 120% vergeleken met dezelfde periode in 2017. Het aantal deals met een waarde boven de USD 5 miljard bevindt zich op het hoogste peil sinds een decennium, waaruit afgeleid kan worden dat er een grote appetijt is bij de bedrijven voor grote en strategische deals.

Het rapport, samengesteld met gegevens van Refinitiv (voorheen Financial and Risk Business van Thomson Reuters), onderstreept het aanhoudende vertrouwen van de bedrijven, met een toename van 32% in wereldwijde dealwaarde tot op vandaag tegenover 2017 en een grensoverschrijdende transacties die de internationale dealwaarde naar het hoogste peil in 10 jaar brengt.

Global co-head of Corporate bij A&O, Dirk Meeus merkt op: “Het aanhoudende vertrouwen bij bedrijven in een wereldwijde volatiele markt, gaat in tegen het algemeen principe dat fusies en overnames van zekerheid houden. Dit tijdperk van disruptie biedt nieuwe opportuniteiten, waarin toegang tot transformerende technologieën een sterke drijfveer vormt om deals te sluiten over zowat elke sector, vooral in de TMT en life science sector, zoals het rapport weergeeft.

“Naarmate de risico’s zich opstapelen zien we nog verdere uitdagingen voor de M&A markt in 2019, met o.a. politieke risico’s, toenemend protectionisme, en wijzigingen in het juridisch kader zoals Brexit. Wellicht is de impact van één enkele factor niet genoeg om de M&A markt overkop te laten gaan, toch gaan ze elk behoorlijk de zenuwen op de proef stellen van alle spelers.

2018 herbevestigde ook de positie van de VS als snelst groeiende transactiemarkt voor wereldwijde fusies en overnames, waarbij de dealwaarde met 57% toenam in de eerste 11 maanden van het jaar, goed voor 44% van de totale wereldwijde M&A activiteit voor dit jaar tot op heden. De VS was globaal gezien het drukste gebied voor uitgaande deals en trok meer inkomende investeringen aan dan eender welke andere markt. Dit alles ondanks een vermindering van 92% aan Chinese investeringen in de VS in het eerste half jaar vanwege de striktere Chinese en Amerikaanse controles. 

West-Europa presteerde eveneens opnieuw sterk, met een toename in dealwaarde van 40% vergeleken met een jaar geleden. Binnen Europa toont Duitsland zich als een van de leidende markten voor private equity investeringen, waarbij een stijging van 32% in dealwaarde opgetekend werd voor 2018. Nils Koffka, onze partner gespecialiseerd in private equity stelt: “Als een van Europa’s meest stabiele economieën, wordt Duitsland steeds meer beschouwd als een “veilige haven” voor investeringen, een titel die het verschil kan maken in de context van allerhande ontwikkelingen zoals Brexit. De lichte daling in deal volumes die we merken, verraadt het overschot aan cash in verhouding tot een tekort aan activa.”

Op vlak van sectoren, zien we de megadeals heel sterk doorwegen in de life sciences sector, waar een toename van 80% in dealwaarde plaatsvond. Ongeveer 36% hiervan kan alleen al worden toegeschreven aan 2 enorme transacties, die van Takeda (de USD 77 miljard overname van Shire) en die van de Amerikaanse gezondheidsverzekeraar Cigna (de USD 69 miljard overname van Express Scripts). Ook de TMT sector werd gekenmerkt door een aantal bijzonder grote deals die zwaar doorwegen in de toename van 81% in dealwaarde, terwijl het dealvolume in beide sectoren quasi ongewijzigd bleef.

Het M&A Insights Report Q4 bevat ook een analyse van de Indiase en Centraal- en Oost-Europese M&A markt in 2018. Het volledige rapport kan hier geraadpleegd worden.

Zie ook : Allen & Overy (Belgium) LLP

LexGO Network