La-On wint Credit Management Innovation Award met algoritme dat succes van dagvaardingen voorspelt
19/10/2018

La-On nam op 18 oktober 2018 de eerste Credit Management Innovation Award in ontvangst van Prof. Ludo Theunissen, voorzitter van het Instituut voor Krediet Management (IvKM). Het Antwerpse advocatenkantoor krijgt hiermee erkenning voor zijn innovatieve aanpak met de ontwikkeling van een algoritme dat het succes van een dagvaarding voorspelt. Met de technologische tool kan La-On gerechtelijke dossiers beter selecteren en de slaagkansen van een dagvaarding voorspellen. De dossierkosten voor cliënten dalen hierdoor aanzienlijk.

Paul Cools, Advocaat-vennoot La-On: “We zijn trots dat La-On deze eerste Credit Management Innovation Award mag ontvangen. La-On wil op een transparante en efficiënte manier onbetaalde facturen innen. Technologie zoals een algoritme helpt ons om dit doel te bereiken. Zo brengen we het beroep van advocaat in de eenentwintigste eeuw."  

Analyse van dossiers door algoritme 

 “In de praktijk zien we vaak dat deurwaarderskosten onvoorspelbaar en niet transparant zijn. Cliënten werden geconfronteerd met hoge prefinancieringen waarvan ze niet zeker wisten of ze deze konden recupereren”, legt Paul Cools verder uit. Het Antwerps advocatenkantoor werkte, in samenwerking met een wetenschapper, daarom een algoritme uit als een wetenschappelijke oplossing. “Door het algoritme hebben een goed inzicht op het uiteindelijke succes van een dagvaarding. De tool helpt daarom om dossiers die een gerechtelijke aanpak vereisen te onderscheiden van deze die via een minnelijke bemiddeling kunnen worden opgelost. Cliënten betalen op deze manier niet langer onnodig hoge gerechts- en dossierkosten”. 

Oplossing voor debiteur én schuldeiser

Met het algoritme draagt La-On Lawyers een oplossing aan om het maatschappelijke probleem van de torenhoge deurwaarderskosten in België te verhelpen. “Deurwaarderskosten brengen mensen met financiële problemen vaker in grotere moeilijkheden, dan dat ze een oplossing bieden. Het algoritme zal debiteuren met een zwakkere economische situatie eerder in de minnelijke fase houden, dan ze dagvaarden”, licht Paul Cools toe. De innovatieve oplossing heeft een positief effect voor zowel schuldeisers, schuldenaars als justitie. “Doordat dossiers strenger worden geselecteerd, vermijden we onnodige gerechtsprocedures. Zo ontlasten we het overbezette justitieapparaat.”

Zie ook : La-On Lawyers

LexGO Network