02/05/17

Wetsvoorstel rechtsbijstandsverzekering en vrije keuze advocaat definitief gestemd

Op 23 maart 2017 werd dan eindelijk definitief gestemd over het wetsvoorstel van 1 september 2014 dat de vrije keuze van een advocaat in elke fase van de rechtspleging wil waarborgen in het kader van een rechtsbijstandsverzekeringsovereenkomst, ook in alternatieve vormen van geschillenbeslechting.

Het wetsvoorstel beoogt de aanpassing van artikel 156, 1° van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen als volgt:

"1° wanneer moet worden overgegaan tot een gerechtelijke, administratieve of arbitrageprocedure, de verzekerde vrij een advocaat of iedere andere persoon kan kiezen die, krachtens de op de procedure toepasselijke wet, de vereiste kwalifi caties heeft om zijn belangen te verdedigen, te vertegenwoordigen of te behartigen, en dat, in het geval van arbitrage, bemiddeling of een andere erkende buitengerechtelijke vorm van geschillenbeslechting, de verzekerde vrij een persoon kan kiezen die de vereiste kwalificaties heeft en die daartoe is aangewezen;"


Iedere persoon die over de vereiste kwalificaties beschikt
Om een compromis te bereiken met de meerderheid onderging de tekst een belangrijke wijziging: er wordt niet meer naar de advocaat verwezen, maar naar iedere persoon die over de vereiste kwalificaties beschikt. Ook het opschrift van het wetsvoorstel werd in die zin gewijzigd.

Aandacht voor Europese regelgeving door tussenkomst OVB
Het wetsvoorstel werd tot tweemaal toe voorgelegd aan de Kamercommissie Justitie wegens bezorgdheden van de verzekeringssector over de mogelijke financiële impact op de premies van de rechtsbijstandsverzekering. De Kamercommissie Justitie organiseerde een hoorzitting waar ook de OVB gehoord werd, met effect, zo blijkt uit de parlementaire besprekingen. De OVB legde de nadruk op de rechtspraak van het Hof van Justitie.

U vindt hier de link naar de website van de Kamer waar u alle nuttige documenten van de parlementaire behandeling kan terug vinden. Bij de documenten vindt u ook het standpunt van de OVB zoals destijds toegelicht tijdens de hoorzitting.

Lees zeker ook deze artikels van de OVB:

dotted_texture