23/03/17

Advocatenkantoor LA-ON gaat incassoproces wetenschappelijk benaderen

Het Antwerps advocatenkantoor La-On, dat in 1992 werd opgericht door Meester Paul Cools, neemt Frank Van Gaal aan als wetenschappelijk medewerker. Van Gaal (° Wilrijk – Antwerpen 1963) is lesgever Accounting & Finance aan de faculteit TEW van de Universiteit Antwerpen, met een specialisatie inzake financiële analyse. Ook bij La-On zal hij ingeschakeld worden voor het maken van financiële analyses en voorspellingen. Tegelijk blijft hij verbonden aan de faculteit TEW van de UA, waar hij aan onderzoek doet.

Het is de bedoeling dat Van Gaal het rendement van het incassoproces wetenschappelijk gaat benaderen en berekenen. Frank Van Gaal: “Wanneer er onbetaalde facturen zijn, gaat een bedrijf acties ondernemen zoals een herinneringsbrief sturen. Die acties kosten geld en hoe langer de klant niet betaalt, hoe hoger de kosten worden. Gaat het dossier in de laatste fase naar de deurwaarder, dan stijgen die kosten nog eens. Voor enkele bestaande cliënten van La-On ga ik alle kosten in kaart brengen, die vergelijken met de opbrengsten om zo het rendement van het incassoproces te berekenen. Hierdoor komen we tot een profiel in welke situatie een dossier de meeste rendabiliteit heeft. Parameters zijn bijvoorbeeld de duur van het incassoproces en het bedrag dat ingevorderd moet worden. Door succes te voorspellen, concretiseert La-On voor haar cliënten het beste uit haar service.”

In een tweede fase gaat Van Gaal bij La-On ook een profiel opstellen van de debiteur. Aan de hand van de postcode kan hij die voorspelbaarheid van succes verfijnen. “Bepaalde postcodes hebben een groter aantal inwoners met een minder gunstig sociaal-economisch profiel. Daarop kunnen we onze acties aanpassen”.

Paul Cools over deze nieuwe stap van het kantoor: “Deze samenwerking is ongewoon voor een advocatenkantoor. “Toch vinden we deze aanpak noodzakelijk. Door Frank aan ons team toe te voegen, combineren we expertise met wetenschap. Cliënten weten in de toekomst perfect wat ze van onze incassodiensten kunnen verwachten. Voor hen zorgen we daarnaast voor een wetenschappelijk onderbouwde kostenefficiëntie. Binnen enkele maanden zullen ook andere bedrijven op La-On een beroep kunnen doen voor analyses. La-On biedt op die manier een holistische oplossing voor het debiteurenbeheer: van een primair onderzoek tot het daadwerkelijk innen, end to end.

Frank Van Gaal behaalde in 1991 een Graduaat A1 Informatica aan het Hoger Instituut St.-Lodewijk te Antwerpen. In 1997 studeerde hij als Licenciaat (M.Sc.) Handelswetenschappen af aan de Handelshogeschool. In 2007 haalde hij een Master Executive Class “Financieel Beleid van de Onderneming” aan de Antwerp Management School. In 2012 rondde hij met grote onderscheiding een specifieke lerarenopleiding af aan de UA. In 2015 tenslotte haalde hij een Master of Science (M.Sc.) in Milieuwetenschap aan de UA. Daarnaast volgde Frank Van Gaal diverse opleidingen in ICT, management, team coaching, statistiek, econometrie, data collection en scale construction aan diverse hogere opleidingsinstituten.

La-On werkt in eigen land met een dertigtal medewerkers. Daarnaast heeft het kantoor 2 vestigingen in Italië en samenwerkingsakkoorden met confrateriële advocatenkantoren in meerdere Europese landen en in Zuid-Afrika.

dotted_texture