30/09/11

Zakenadvocaten richten QUINZ op - Opvallende nieuwkomer op de Belgische markt van de zakenadvocatuur

Vijf zakenadvocaten hebben samen met enkele medewerkers QUINZ opgericht. De markt van de zakenadvocatuur krijgt daarmee een nieuwe uitdager.

Onder de stichters bevindt zich Benoit Allemeersch, die zich als advocaat liet opmerken tijdens het LHSP-proces en tevens professor is aan de universiteiten van Leuven en Hasselt. Hij verlaat Clifford Chance.

Medevennoten zijn Bart Lintermans, Pieter Wyckmans en de broers Olivier en Vincent Van Obberghen. De advocaten van QUINZ komen voor het grootste deel uit internationale kantoren zoals Cleary Gottlieb, Jones Day en Linklaters. De helft heeft ook ervaring "in house", als bedrijfsjurist bij ondernemingen.

"De oprichting van QUINZ sluit aan bij een internationale tendens", stelt Pieter Wyckmans. "In alle grote economische centra ziet de markt van de zakenadvocaten nieuwe, creatieve bedrijfsvormen ontstaan die inspelen op de gewijzigde verwachtingen van de grote gebruikers."(*)

Olivier Van Obberghen licht toe: "Ondernemingen zijn sinds de financiële crisis veel kostbewuster geworden als het op de diensten van advocaten aankomt. Tegelijk zijn zij ook voorzichtiger in de aanwerving van nieuwe voltijdse juristen. Daarom zoeken veel ondernemingen naar andere vormen van samenwerking met advocaten. Een lagere kostprijs en een nauwere betrokkenheid van de advocaat in de onderneming staan daarin centraal."

QUINZ wil op die trend inspelen door de klemtoon te leggen op kostenbeheersing en meer flexibile vormen van samenwerking met de cliënt.

 (*) Zie The Economist 13 augustus 2011, http://www.economist.com/node/21525907

dotted_texture