13/12/16

Het Hof van Justitie bevestigt dat de beoordelingsmethode niet voorafgaandelijk moet worden bekendgemaakt in het bestek

Het Hof van Justitie heeft zich recentelijk (HvJ 14 juli 2016, C-6/15) uitgesproken over de prejudiciële vraag of aanbestedende overheden de beoordelingsmethode al dan niet voorafgaandelijk moeten meedelen in hun bestek. Anders dan voor de gunningscriteria en de weging daarvan, werd tot heden in de rechtspraak aangenomen dat dit niet verplicht was.

De prejudiciële vraag werd gesteld in het kader van een procedure voor de Belgische Raad van State, waarin de wettigheid van de gunningsbeslissing werd betwist doordat de beoordelingsmethode niet voorafgaandelijk werd meegedeeld.

In deze zaak waren immers twee gunningscriteria (prijs en kwaliteit) voorzien met eenzelfde weging (elk voor 50 punten). De verzoekende partij argumenteerde dat hoewel de inschrijvers konden verwachten dat elk van beide criteria even belangrijk zou zijn voor de beoordeling van de offertes, dit niet het geval bleek gelet op de door de aanbestedende overheid gehanteerde beoordelingsmethode.

Voor de beoordeling van het criterium “kwaliteit” had de aanbestedende overheid immers een schaal „hoog-voldoende-laag” gebruikt, zonder dat een dergelijke schaal werd gebruikt voor het gunningscriterium „prijs”. Het gebruik van deze schaal was volgens verzoekende partij in wezen zodanig vaag dat de aanbestedende dienst daardoor bij de beoordeling de draagwijdte van het criterium „kwaliteit” had afgevlakt ten aanzien van het criterium „prijs”, nu immers uitsluitend dat tweede criterium het feitelijk mogelijk had gemaakt om drie van de vier ingediende offertes te onderscheiden.

De verzoekende partij betoogde dan ook dat indien de beoordelingsmethode vooraf in de fase van het bestek aan de inschrijvers was medegedeeld, deze onmiskenbaar de voorbereiding van de offertes zou hebben beïnvloed.

Het Hof van Justitie bevestigt ter antwoord van de prejudiciële vraag dat de aanbestedende overheid vrij is om de beoordelingsmethode te kiezen en dat deze in beginsel niet moet worden bekendgemaakt. Het Hof van Justitie stelt in haar arrest wel vast dat in deze specifieke zaak, de methode gehanteerd ter beoordeling van de kwaliteit een impact kon hebben op het prijscriterium door hieraan een doorslaggevend gewicht te verlenen ten opzichte van de rangschikking van de offertes.

Het Hof van Justitie besluit dus dat de beoordelingsmethode in principe niet voorafgaandelijk moet worden bekendgemaakt, tenzij deze tot gevolg heeft dat de gunningscriteria of het relatieve gewicht ervan worden gewijzigd.

Mathilde Vilain XIIII
Mathilde.VilainXIIII@cms-db.com


Youri Musschebroeck
youri.musschebroeck@cms-db.com

dotted_texture