07/04/16

Het Europees uniform aanbestedingsdocument

De inwerkingtreding van de nieuwe Overheidsopdrachtenwet komt steeds dichterbij, gelet op het gegeven dat de Nieuwe Overheidsopdrachtenrichtlijn 2014/24 moet worden omgezet voor 28 april 2016. Reden waarom ook in de schoot van de Europese Commissie de nodige maatregelen worden genomen. Per 5 januari 2016 werd de uitvoeringsverordening uitgevaardigd houdende een standaardformulier voor het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). 

Het UEA is een eigen verklaring waarmee ondernemers voorlopig bewijs overleggen ter vervanging van door overheidsinstanties of derden afgegeven certificaten. De kandidaat of inschrijver zal middels een dergelijk document voorlopig bewijzen dat (1) hij zich niet bevindt in een van de uitsluitingsgronden, dat (2) hij voldoet aan de kwalitatieve selectievoorwaarden of (3) dient te worden geselecteerd wanneer het aantal gegadigden zou worden beperkt door de aanbestedende overheid. Het document is aldus een soort Europese verklaring op eer met bijkomende garanties dat de aanbestedende overheid verplicht moet aanvaarden als voorlopig bewijs. 

Het UEA geldt immers slechts ten voorlopige titel want de inschrijver aan wie de aanbestedende dienst van plan is de opdracht te gunnen zal behoudens bepaalde opdrachten die gebaseerd zijn op raamovereenkomsten geactualiseerde certificaten en ondersteunende documenten dienen over te leggen. De aanbestedende dienst of aanbestedende entiteit kan inschrijvers op ieder moment van de procedure verzoeken de vereiste certificaten en ondersteunende documenten geheel of gedeeltelijk in te dienen maar dit mag niet leiden tot buitensporige administratieve lasten.

Het is de bedoeling dat het UEA de administratieve lasten zal beperken met het oog op de vergroting van de mogelijkheden voor grensoverschrijdende deelneming aan overheidsopdrachten, niet in de laatste plaats voor kmo's. Het UEA dient aldus de taken van de ondernemers en aanbestedende diensten en entiteiten ook verder te vereenvoudigen: één Europees standaardformulier kan de verschillende, uiteenlopende nationale eigen verklaringen vervangen. De problemen in verband met de precieze formulering van officiële verklaringen en verklaringen van instemming alsook taalproblemen zouden hierdoor moeten afnemen, aangezien het standaardformulier in alle officiële talen beschikbaar zal zijn. Met zulke nobele doelstellingen, kijken wij alvast uit naar de toepassing ervan.

Youri Musschebroeck (youri.musschebroeck@cms-db.com)

dotted_texture