10/03/14

Beperking van het aantal parkeerplaatsen in Brusselse kantoorgebouwen: in werking getreden!

Bij ordonnantie van 2 mei 2013 heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het nieuwe Brusselse Wetboek van Lucht, Klimaat en Energiebeheersing (het "BWLKE") ingevoerd. Ter herinnering: dit wetboek heeft als doel om de gewestelijke beleidslijnen inzake lucht, klimaat en energie in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving ter zake. Op die manier beoogt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest haar verplichtingen inzake luchtvervuiling en de strijd tegen de opwarming van de aarde na te komen.

Eén van de maatregelen ingevoerd door het BWLKE is de beperking van het aantal parkeerplaatsen in kantoorgebouwen. Deze maatregel bestaat erin om geleidelijk aan bij elke aanvraag van een milieucertificaat of -vergunning of bij de verlenging van een milieuvergunning, op de bestaande kantoorgebouwen dezelfde berekeningsmethode toe te passen voor het bepalen van het aantal toegelaten parkeerplaatsen als diegene die van toepassing is op nieuwe constructies in de zin van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening van 21 november 2006.

Op 16 januari 2014 heeft de Brusselse Regering een besluit ter uitvoering van het BWLKE goedgekeurd. Dit besluit bepaalde de datum van inwerkingtreding van deze nieuwe reglementering op 5 februari 2014. Bovendien bracht dit besluit ook nog andere preciseringen aan met betrekking tot het in de praktijk brengen van deze reglementering.

Inwerkingtreding

Een groot deel van het BWLKE was reeds op 31 mei 2013 in werking getreden. Dat was echter nog niet het geval voor het gedeelte met betrekking tot de beperking van de parkeerplaatsen waarvoor nog een besluit van de Regering moest worden goedgekeurd. Dit is nu gebeurd met het besluit van 16 januari 2014 dat de datum van inwerkingtreding van deze reglementering vastlegde op 5 februari 2014. De nieuwe reglementering zal enkel van toepassing zijn op de aanvragen voor een milieuvergunning of -certificaat of op de aanvragen voor een verlenging van een vergunning, waarvan het bewijs van afgifte dat aan de aanvrager wordt bezorgd dateert van ná 5 februari 2014.

Begeleidingsdienst

Het BWLKE voorziet dat als het aantal parkeerplaatsen van het gebouw dat het voorwerp uitmaakt van de aanvraag voor een milieuvergunning of -certificaat, hoger is dan het toegelaten aantal, de aanvrager van het certificaat of de vergunning de keuze zal hebben tussen de volgende drie mogelijkheden: (i) de extra parkeerplaatsen geheel of gedeeltelijk schrappen en deze, in voorkomend geval, herbestemmen, (ii) de extra parkeerplaatsen ter beschikking stellen van het publiek bij wijze van buurtparking of openbare parking door middel van verhuur, verkoop of een andere rechtsfiguur of (iii) de extra parkeerplaatsen behouden en een milieubelasting betalen.

Wat betreft het herbestemmen van de parkeerplaatsen, voorziet het BWLKE dat de Regering een begeleidingsdienst kan oprichten voor de aanvragers die hun parkeerplaatsen geheel of gedeeltelijk willen herbestemmen als parkeerplaatsen met huisvestingsfuncties, openbare parking of andere bestemmingen dan die van parkeerplaats voor voertuigen.

Het besluit van 16 januari 2014 heeft het BIM als begeleidingsdienst voor deze aanvragen tot herbestemming aangeduid. Het BIM moet zorgen voor een individuele begeleiding inzake: (i) toegang tot informatie en advies inzake de van toepassing zijnde reglementering en procedures, (ii) hulp bij het nemen van de beslissing en bij de technische keuzes en (iii) hulp bij het opstellen van (huur)overeenkomsten met betrekking tot de wijzigingen van bestemming. Het BIM krijgt eveneens de volgende taken toebedeeld: (i) het informeren van het publiek over het bestaan en de modaliteiten van deze begeleidingsdienst, (ii) het optreden als expertise- en opleidingscentrum en (iii) het organiseren van de samenwerking tussen de verschillende partijen, waaronder het Parkeeragentschap.

Afwijkingen

Het BWLKE voorziet de mogelijkheid om geval per geval uitzonderingen toe te staan voor gebouwen waarvan de beoogde activiteit objectief gezien meer parkeerplaatsen vereist dan in de regel voorzien. De aanvrager die het aantal parkeerplaatsen dat kan worden toegekend onvoldoende acht, zal samen met zijn aanvraag voor een certificaat of vergunning of verlenging van vergunning, een afwijkingsaanvraag bij de bevoegde overheid moeten indienen. Als het aantal bijkomende parkeerplaatsen meer dan tien bedraagt, zal ook een raming van de impact van de gevraagde overschrijding op het milieu bij de afwijkingsaanvraag moeten worden gevoegd.

De inhoud van deze milieueffectenbeoordeling wordt bepaald door het besluit van 16 januari 2014, evenals de kwalificaties en voorwaarden waaraan de personen moeten voldoen die gemachtigd zijn om deze effectenbeoordeling uit te voeren. De persoon die deze beoordeling uitvoert, zal zich, met name, voorafgaandelijk moeten laten registreren. De toepasselijke registratieprocedure wordt eveneens beschreven in het besluit van 16 januari 2014.

Controles

Dit besluit voorziet tot slot dat de ambtenaren die bevoegd zijn voor het uitvoeren van de controle op het naleven van de milieureglementering en het vaststellen van de inbreuken op de milieureglementering, ook bevoegd zijn voor het uitvoeren van de nodige controles op de naleving van de bepalingen met betrekking tot de begeleidingsdienst en de effectenbeoordeling. Die ambtenaren kunnen daartoe processen-verbaal opstellen en mondelinge of schriftelijke uitleg vragen aan de informatieplichtigen.

dotted_texture