28/03/19

Wetsvoorstel neergelegd die de distributie van medicinale cannabis in België mogelijk maakt

Een wetsvoorstel werd op 6 februari 2019 bij de Kamer ingediend waarbij het regeringsbureau van cannabis wordt opgericht die het alleenrecht zou krijgen op de teelt en distributie van medicinale cannabis. Het voorstel verleent het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (“FAGG”) de bevoegdheid de cannabisteelt en -distributie voor medicinaal gebruik te organiseren.

Steeds meer worden de voordelen van cannabis voor medicinaal gebruik op de voorgrond geplaatst. Zo werd in 2014 een advies uitgebracht over het gebruik van medische cannabis door een werkgroep opgericht in de schoot van het FAGG. Deze werkgroep concludeerde dat medicinale cannabis nuttig kan zijn voor bepaalde pathologieën, namelijk in die gevallen waarin traditionele medicijnen geen of minder effectiviteit hebben.

Het wetsvoorstel bepaalt dat een regeringsbureau wordt opgericht overeenkomstig het Enkelvoudig Verdrag van 30 maart 1961 inzake verdovende middelen. Het “cannabisbureau” wordt binnen het FAGG opgesteld en zal als enige bevoegd zijn voor het vergunnen van de gronden waarop de cannabisplant mag worden verbouwd; het vergunnen van de verbouwers; het aankopen en in bezit houden van de cannabisoogst; en de invoer, uitvoer, goothandel en aanhouden van voorraden van cannabis.

Patiënten zouden dus enkel medicinale cannabis kunnen verkrijgen van telers die door het bureau vergund zijn en via een gereguleerd distributiekanaal.

Het voorstel lijkt op het Nederlands model voor de teelt en distributie van medicinale cannabis. Daar werd in 2000 het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) opgericht dat eveneens het alleenrecht heeft van de distributie van cannabis voor medicinaal gebruik.

Ten slotte wijzigt het wetsvoorstel niets aan het huidig verbod van magistrale en officinale bereiding van medicinale cannabis.

Het wetsvoorstel wordt nu in de Kamer besproken en zal later worden gestemd.


Bruno Fonteyn
Senior Associate, Brussels
bruno.fonteyn@cms-db.com

Delphine Phan
Junior Associate, Brussels
delphine.phan@cms-db.com

dotted_texture