14/07/18

Tip 7: Vlot(ter) bedrijf overdragen met behoud van macht en inkomsten!

Het nieuwe Belgische vennootschapsrecht zal het mogelijk maken om de meerderheid van de aandelen van uw bedrijf te schenken en toch de macht en inkomsten te behouden.

Het nieuwe Belgische vennootschapsrecht zal tal van mogelijkheden creëren om een bedrijf op maat over te dragen. Het zal mogelijk worden om aan aandelen verschillende aantallen stemrechten te geven, zodat u 90% van uw aandelen kunt schenken, 10% kunt behouden en over de meerderheid van de stemrechten kunt blijven beschikken. Van uw N.V. kan u na de schenking enig bestuurder blijven, en er voor zorgen dat u onafzetbaar bent. Het lijkt er bijgevolg op dat de Nederlandse of Belgische stichting administratiekantoor in bepaalde gevallen overbodig wordt, maar niet in alle. Een stichting zal een meerwaarde blijven behouden als er ook andere familiale en financiële belangen in een planning van een bedrijfsoverdracht spelen.

Het zal ook mogelijk worden volgens het nieuwe vennootschapsrecht om de winstrechten verschillend te verdelen over de aandelen. Een schenking van de meerderheid van de aandelen zal niet kunnen beletten dat de meerderheid van de winstrechten worden behouden. Dit lijkt in bepaalde gevallen een goed alternatief voor de onbelaste schenking onder voorbehoud van vruchtgebruik die door de Vlaamse belastingdienst – zonder wettelijke grondslag – wordt genegeerd voor de heffing van erfbelasting. Vraag wordt uiteraard hoe de Vlaamse belastingdienst zo’n verschillende winstverdeling in combinatie met een schenking zal interpreteren.

TIP 7

Kernpunten

-  De nieuwe Belgische vennootschapswetgeving zal de overdracht van een bedrijf vlotter maken.

-  U kan de meerderheid van uw aandelen overdragen met behoud van stem- en winstrechten.

-  Een stichting bijjft een meerwaarde hebben als diverse familiale en financiële belangen spelen bij een bedrijfsoverdracht.

dotted_texture