16/12/14

Effecten aan toonder. Waardeloos? Zeker niet! Nog snel laten omzetten? Ja!

1.Wettelijk kader
De wet van 14 december 2005 houdende de afschaffing van de effecten aan toonder (de wet van 14 december 2005) en het koninklijk besluit van 25 juli 2014 tot uitvoering van artikel 11 van de wet van 14 december 2005 houdende afschaffing van de effecten aan toonder (het K.B van 25 juli 2014) formuleren de regels die van toepassing zijn op de niet opgevraagde toondereffecten.

2.Huidige situatie
De effecten aan toonder moesten uiterlijk op 31 december 2013 worden omgezet in effecten op naam of in gematerialiseerde effecten (artikel 7 van de wet van 14 december 2005).
Indien de omzetting niet plaatsvond voor bovenvermelde datum, werden bovenvermelde effecten van rechtswege omgezet in gematerialiseerde effecten of effecten op naam, en ingeschreven op naam van de uitgevende vennootschap. Dit impliceert ook dat de uitoefening van de rechten verbonden aan deze effecten wordt opgeschort, totdat ze op een effectenrekening of in het register van de effecten op naam zijn ingeschreven op naam van de houder van de effecten, op zijn verzoek
Teneinde echter een definitief einde te maken aan de situatie waarbij de eigenaar van de effecten onbekend blijft, voorziet de vernoemde wet in een mechanisme van gedwongen verkoop door de uitgevende vennootschap.

3.Vervolg in 2015
Vanaf 1 januari 2015 moeten de effecten waarvan de rechthebbende zich niet bekend gemaakt heeft, worden verkocht door de uitgevende vennootschap. De details over de te volgen procedure zijn uitgewerkt in bovenvermelde wet en K.B. U kan bij ons terecht voor alle details.

4.De toepasselijke regeling na 30 november 2015
De effecten die op 30 november 2015 nog niet verkocht zijn, worden door de uitgevende vennootschap in de vorm van effecten op naam neergelegd bij de Deposito- en Consignatiekas. De teruggave door laatst vernoemde van de effecten of van de opbrengsten uit de verkoop hiervan door de Deposito- en Consignatiekas vangt ten vroegste aan vanaf 1 januari 2016. De opeiser dient vanaf deze datum een boete ten belope van 10% van de opbrengsten of tegenwaarde van de goederen te betalen.
Voorbeeld:
Wanneer een houder van de voormalige effecten de teruggave vraagt van deze gedeponeerde bedragen of effecten ter waarde van EUR 10.000 in:

  • 2016: dient de houder van de effecten een boete te betalen van 10%, zijnde EUR 1000;
  • 2025: dient de houder van de effecten een boete te betalen van 90%, zijnde EUR 9000.

Effecten of bedragen die niet werden teruggevraagd voor 1 januari 2026 worden aan de staat toegekend.

5.Besluit - tijd voor actie
Indien u zich nog niet kenbaar hebt gemaakt als eigenaar van effecten aan toonder bij de uitgevende vennootschap, is het hier nog (net) niet te laat voor. Het is echter wel 5 voor 12 en er dient best onmiddellijk actie ondernomen te worden!
Ook als u bestuurder bent van een vennootschap waarvan de rechthebbende op de van rechtswege omgezette effecten nog niet bekend is, zal u in de komende maanden tot actie moeten overgaan.
Niets doen is dus niet de juiste optie.

dotted_texture