19/03/20

Tussenkomst door de werkgever voor kosten in verband met thuiswerk in het kader van de regeringsmaatregelen voor Covid-19

Op woensdag 18 maart j.l. heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen een formulier gepubliceerd op zijn site m.b.t. de specifieke aanvraag tot terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever voor het thuiswerk opgelegd in het kader van de overheidsmaatregelen genomen in de bestrijding van de Covid-19 virus.

Thuiswerk veroorzaakt bijkomende kosten voor de werknemers, zoals kosten slaande op de inrichting van een bureel, de aankoop van kantoorbenodigdheden, onderhouds- en schoonmaakkosten van het bureau, elektriciteits-, water- en verwarmingskosten, verzekeringen, onroerende voorheffing.

In het algemeen, wanneer de werkgever thuiswerk toelaat, mag hij een forfaitaire thuiswerkvergoeding toekennen aan zijn medewerkers om die kosten te dekken, mits betaling van een vergoeding ten belope van maximaal 126,94 EUR per maand voor de werknemers die thuis werken.

In de huidige praktijk van de Dienst Voorafgaande Beslissingen is het bedrag van de forfaitaire tussenkomst afhankelijk van de frequentie van het thuiswerken, wat meestal bepaald wordt in functie van de medewerkerscategorieën eigen aan elk bedrijf.

Deze vergoeding zal als een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever worden beschouwd, krachtens artikel 31, tweede lid, 1°, in fine, WIB 92, en niet als een belastbaar inkomen van de begunstigden.  Noch zal de vergoeding onderworpen zijn aan sociale zekerheidsbijdragen.

De Dienst Voorafgaande Beslissingen neemt regelmatig rulings in dit verband, waardoor aan de werkgevers rechtszekerheid wordt verschaft m.b.t. de fiscale kwalificatie (als “terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever”) van de aan de werknemers betaalde vergoedingen.

In reactie op de laatste maatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad werden genomen in de bestrijding van de Covid-19 virus, waarbij aan de Belgische bedrijven gevraagd word om verplicht telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, meldt de Dienst Voorafgaande Beslissingen in het specifieke formulier gepubliceerd op 18 maart j.l., dat hetzelfde bedrag van thuiswerkvergoeding ten belope van 126,94 EUR mag toegekend worden aan alle medewerkers die van thuis uit moeten werken in toepassing van de maatregelen genomen in de betrijding van de Covid-19.

De werkgevers die deze vergoeding wensen toe te kennen, kunnen bijgevolg een specifieke rulingaanvraag indienen. Het formulier kan gedownload worden op de site van de Dienst Voorafgaande Beslissingen.

De Dienst Voorafgaande Beslissingen preciseert daarbij echter, teneinde dubbel gebruik te vermijden met de reeds toegekende onkostenvergoedingen, dat de betrokken werknemers voortaan geen recht meer zullen hebben op de huidige “vergoeding voor bureaukosten” die zij maandelijks ontvangen voor thuiswerk.

dotted_texture