05/02/15

Ziekte en gewaarborgd loon?

Uw bediende Jos wordt volgende maandag ziek op het werk en vertrekt naar huis om 14 uur. Hij is één van de vele slachtoffers van de huidige griepepidemie en moet van de dokter enkele dagen thuis blijven. Hij bezorgt zijn doktersattest evenwel een week te laat.
Moet u als werkgever loon betalen aan uw bediende die in de loop van een werkdag ziek naar huis gaat ?
Heeft uw bediende nog recht op gewaarborgd loon indien het geneeskundig getuigschrift laattijdig wordt ingediend?

• Indien uw bediende ziek wordt op het werk en niet meer in staat is om behoorlijk te functioneren, heeft hij recht op gewaarborgd loon voor de niet-gewerkte uren.

• In principe is uw bediende -naast zijn meldingsplicht- verplicht om het geneeskundig getuigschrift aan u als werkgever te bezorgen binnen 2 werkdagen, tenzij een andere termijn bij CAO of arbeidsreglement is bepaald.

Indien het getuigschrift laattijdig wordt verzonden, kan u voor de dagen tot de datum van ontvangst weigeren het gewaarborgd loon te betalen. Deze periode is niet gedekt door gewaarborgd loon.

• Als werkgever betaalt u het gewaarborgd loon gedurende de eerste 30 dagen arbeidsongeschiktheid. Indien uw bediende echter laattijdig zijn getuigschrift heeft ingediend en langer dan 30 dagen ziek is, kan deze niet-gedekte periode de duur van de 30 dagen niet verlengen.

dotted_texture