20/05/19

Nieuwe informatieplicht voor de werkgever bij vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn

Waarover gaat het?

De Jobsdealwet heeft in de Arbeidsovereenkomstenwet een nieuwe bepaling ingevoegd die werkgevers een nieuwe verplichting oplegt wanneer zij, in onderling akkoord met een werknemer, deze laatste vrijstellen van het verrichten van prestaties tijdens de opzeggingstermijn.

Conform de nieuwe bepaling is de werkgever verplicht om de werknemer schriftelijk op de hoogte te brengen van het feit dat hij zich, binnen de maand nadat de vrijstelling is toegekend, moet inschrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst van het gewest waar hij zijn woonplaats heeft (in Vlaanderen is dat de VDAB).

De nieuwe verplichting impliceert dat de werknemer, in het geval van een vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn, voortaan verplicht is zich in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst nog vóór zijn contract ten einde is. De regering wil met deze maatregel werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen.


Hoe moet de informatieplicht nagekomen worden?

De nieuwe bepaling in de Arbeidsovereenkomstenwet zegt enkel dat de werkgever de werknemer schriftelijk op de hoogte moet brengen van de verplichting tot inschrijving bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst.

Om elk bewijsprobleem achteraf te vermijden, lijkt het raadzaam de werknemer op de hoogte te brengen via een aangetekend schrijven of via een document dat (ook) door de werknemer ondertekend wordt.


Wat zijn de sancties wanneer de verplichting niet wordt nageleefd?

De werknemer die zich niet tijdig heeft ingeschreven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst kan, wanneer hij na afloop van de opzeggingstermijn een werkloosheidsuitkering aanvraagt, uitgesloten worden van het genot van de werkloosheidsuitkeringen gedurende 4 weken. Een dergelijke werknemer wordt immers beschouwd als zijnde werkloos wegens omstandigheden afhankelijk van zijn wil (zie Sociaal Compendium Socialezekerheidsrecht 2018-2019, nr. 3087).

Het hieronder vermelde KB, dat samen met de Jobsdealwet in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, heeft het Werkloosheidsbesluit in die zin aangepast.

Opmerkelijk is wel dat het Werkloosheidsbesluit spreekt van een verplichting tot inschrijving als werkzoekende binnen een periode van twee maand te rekenen vanaf de dag waarop de werknemer gedurende de opzeggingstermijn minstens gedeeltelijk vrijgesteld werd van prestaties, terwijl de nieuwe bepaling in de Arbeidsovereenkomstenwet spreekt van een verplichting tot inschrijving binnen de maand nadat de vrijstelling is toegekend. Het is niet duidelijk of dit een vergissing is, dan wel een bewuste keuze.

De Arbeidsovereenkomstenwet bevat geen sancties t.a.v. de werkgever die de informatieplicht niet nakomt. Het niet-nakomen van de informatieplicht zou eventueel wel kunnen beschouwd worden als zijnde een fout van de werkgever, die de werknemer recht geeft op een schadevergoeding voor de door hem ingevolge die fout geleden schade.


Wanneer treedt de nieuwe verplichting in werking?

De nieuwe verplichting is in werking getreden op 29 april 2019, dit is 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad van de Jobsdealwet en het hieronder vermelde KB.


BRON:

Art. 12 wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal en KB 7 april 2019 tot wijziging van de artikelen 51 en 52bis van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering (BS 19 april 2019, tweede uitgave)

Ondanks alle zorg die aan deze nieuwsbrief is besteed, blijven vergissingen mogelijk. De auteur en het advocatenkantoor Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse kunnen daarvoor echter geen aansprakelijkheid aanvaarden.

dotted_texture