20/07/18

Nieuw statuut voor verenigingswerkers eindelijk van kracht !

Voor de uitoefening van bepaalde limitatief opgesomde activiteiten kan een verenigingswerker voortaan tot 500 euro/maand en tot 6000 euro/jaar verdienen zonder belastingen of sociale bijdragen te moeten betalen.

Het nieuwe statuut voor verenigingswerk is van kracht vanaf zondag 15 juli 2018. We informeerden u al over de voornaamste elementen van dit nieuwe statuut in onze artikels van 5 januari 2018 en 8 juni 2018.  Het idee voor dit nieuwe statuut ontstond naar aanleiding van het ontwerp van relancewet dat in december 2017 in de Kamer werd neergelegd en dat voorzag in een totstandkoming van het statuut in 2018. Er was namelijk een wetgevend kader nodig aangezien de realiteit op het terrein de beperkingen van het vrijwilligerswerk heeft aangetoond.  Het wetgevend parcours van deze maatregel verliep niet zo vlot maar hij is nu wel degelijk van kracht.

Ter herinnering: deze maatregel bepaalt dat een verenigingswerker onder bepaalde voorwaarden (zie ons artikel van 5 januari 2018) tegen vergoeding 'kleine klussen' mag uitvoeren ten voordele van een organisatie zonder winstoogmerk. Deze vergoeding is begrensd tot 500 euro/maand en 6000 euro/jaar. De uitgevoerde werken moeten op de lijst van toegelaten activiteiten staan. Voor zover de vereiste voorwaarden vervuld zijn, moet de werknemer geen belastingen noch sociale bijdragen betalen.

Deze bezoldigde nevenactiviteit moet in ieder geval bij de overheid worden aangegeven via de nieuwe onlinedienst www.bijklussen.be. De aangifte moet voor elke 'kleine klus' de periode, de activiteit en de ontvangen vergoeding vermelden.

Opgemerkt dient te worden dat een correctiewet was aangekondigd voor juni 2018 maar dat dit nog niet is gebeurd. Wij zullen u zeker op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Als uw vereniging tegen vergoeding een beroep wenst te doen op de diensten van een werknemer gedurende zijn vrije tijd, aarzel dan niet uw dossierbeheerder te raadplegen die u ook het model van de geschikte overeenkomst kan bezorgen.

Volgens de website www.bijklussen.be is het statuut voor verenigingswerk van kracht sinds 15 juli 2018. Tot op vandaag is deze wet echter nog niet verschenen in het Belgisch Staatsblad, hoewel het wetsontwerp werd goedgekeurd door de Kamer van volksvertegenwoordigers op 5 juli 2018.

ISLAMI Lindiana - Legal consultant

dotted_texture