15/01/13

De nieuwe Programmawet

Headlines Employment & Labour

In het Belgisch Staatsblad van 31 december 2012 werd de nieuwe Programmawet gepubliceerd. De nieuwe wet bevat een aantal sociaalrechtelijke nieuwigheden, die we hieronder kort opsommen. In de komende weken zullen we een aantal van deze onderwerpen meer in detail bespreken. Het eerste onderwerp dat daarbij aan bod zal komen, is de verstrenging van de regels inzake de terbeschikkingstelling van personeel.


De nieuwe Programmawet bevat maatregelen ter bestrijding van sociale fraude, waaronder:

- een verstrenging van de regels inzake de terbeschikkingstelling van personeel;
- een anti-misbruikbepaling van toepassing op wie de aanwijsregels inzake sociale zekerheid in geval van internationale mobiliteit (bijv. detachering of situaties waarbij men in verschillende landen werkt en/of woont) niet correct toepast met als doel zich te onttrekken aan de Belgische sociale zekerheid;
- een algemene anti-misbruikbepaling van toepassing op wie zich "in strijd met de doelstellingen van één of meerdere bepalingen van het sociaal recht", buiten de toepassing of net onder de toepassing van het sociaal recht plaatst.

Daarnaast omvat de nieuwe Programmawet ook:

- maatregelen om werkgevers die beroep doen op tijdelijke werkloosheid te stimuleren om een opleiding aan de tijdelijk werkloze werknemers aan te bieden;
- diverse bepalingen over aanvullende pensioenen, en dit zowel voor werknemers als voor zelfstandigen;
- de invoering van een bijzondere werkgeversbijdrage van 33% en een werknemersbijdrage van 13,07% op niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen, en een verhoging van het jaarlijkse plafond tot 3.100 EUR.

dotted_texture