Compliance Adviseur Verzekeringen - Financiële Markten

Compliance Adviseur Verzekeringen - Financiële Markten
Région: Molenbeek
Expérience nécessaire: 2 ans
Secteur d'activité: Entreprise
Réf: LexGOID78523
Contrat: Durée indéterminée (Temps plein)

Description de la société

Créé en 2005, KBC Groupe est issu de la fusion entre KBC Bancassurance Holding et sa société mère Almanij. KBC Bancassurance Holding avait vu le jour en 1998, le résultat également d'une fusion de trois organismes financiers belges. L'historique de la société est marqué par une expansion fructueuse dans les pays émergents d'Europe centrale qui sont entrés dans l'Union européenne le 1er mai 2004 c.a.d. la Hongrie, la Pologne, la Tchéquie et la Slovaquie. KBC occupe environ 50 000 employés et compte 12 millions de clients.


Wat houdt deze vacature in?

Compliance is een cruciaal element van onze bedrijfscultuur. Zo zorgen we ervoor dat we zaken doen op een eerlijke, integere en ethische manier. En dat we de geest én de letter van regelgevingen naleven. Als Compliance Adviseur Verzekeringen – Financiële Markten is dat waar jij - samen met je collega’s - op toeziet. Zowel voor KBC Verzekeringen en KBC Bank als voor de andere bank-verzekeraars van KBC Groep.

De rol van Compliance wordt steeds belangrijker omdat de regelgeving in Europa complexer en strenger wordt. De toezichthouder voert steeds performantere controles uit. Als Compliance Adviseur kan je dus rekenen op een job met intellectuele uitdaging, afwisseling en verantwoordelijkheid.

Samen met je collega’s zorg je ervoor dat KBC compliant is met alle regelgeving rond verzekeringen en financiële marktactiviteiten, zodat de bescherming van onze verzekerings- en beleggingsklanten gegarandeerd is. Dat houdt in dat we:

 • de juiste verzekerings- en beleggingsproducten verkopen aan klanten, rekening houdend met hun verlangens en behoeften, hun financiële situatie, kennis, ervaring en beleggingsdoelstellingen;
 • verzekerings- en beleggingsproducten verkopen aan correcte voorwaarden en met een adequate informatieverstrekking inzake de karakteristieken, risico’s en kostprijs;
 • de gedragsregels toepassen m.b.t. belangenconflicten zodat de belangen van klanten niet geschaad worden. Tussen KBC en haar medewerkers enerzijds en een klant anderzijds, of tussen 2 of meerdere klanten onderling, kunnen immers belangenconflicten opduiken bij het verlenen van verzekerings- of beleggingsdiensten.

Wat verwachten we van jou?

 • Binnen KBC ben jij groepswijd verantwoordelijk voor de interpretatie en vertaalslag van nationale en Europese regelgeving naar heldere interne regels. Je volgt evoluties in de regelgeving dan ook nauwgezet op.
 • Bij het opstellen van die regels onderzoek je de specifieke omstandigheden waarin ze moeten toegepast worden in KBC. Hiervoor adviseer je business en neem je ook deel aan projecten.
 • Je houdt de interne complianceregels, de interne procedures en de Group Compliance Rules up-to-date.
 • Samen met de onderzoekers uit je team controleer je of de regelgeving effectief en correct toegepast wordt. Je interpreteert de resultaten van die controles en formuleert conclusies.
 • Je leest ook marketingcommunicatie en publiciteit na om te controleren dat de regels rond marketing van verzekeringsproducten gerespecteerd worden. 
 • Samen met collega-adviseurs zie je erop toe dat ook de lokale Compliance teams van onze buitenlandse entiteiten elementen van de regelgeving correct implementeren.
 • Wanneer nieuwe producten of processen ontwikkeld worden, geef jij advies. Zo draag je bij tot het product approval process.
 • Je neemt initiatieven om ervoor te zorgen dat de collega’s binnen KBC op de hoogte zijn van de regelgeving rond verzekeringen. Je creëert en verhoogt awareness.

Jouw troeven?

 • Je hebt een masterdiploma, bij voorkeur in rechten of economie, en hebt een grondige kennis van de relevante regelgeving (IDD, MiFID II, …).
 • Klantbelang, de verschillende soorten verzekeringsproducten, de werking van de verzekeringssector en financiële markten, … Dat zijn thema’s die je boeien. Je leert graag bij en kijkt ernaar uit om je hard én soft skills verder aan te scherpen.
 • Je spreekt en schrijft vlot Nederlands en Engels.
 • Net als je collega’s werk je graag op een constructieve manier samen met anderen. Je doet dit zonder daarbij je onafhankelijkheid uit het oog te verliezen.
 • Je past je makkelijk aan als een situatie wijzigt en zet door.
 • Geen probleem voor jou om pragmatische oplossingen te bedenken. Jouw advies is realistisch en werkbaar.

Wat hebben we je te bieden?

 • Je zet je in voor een ethisch doel en dat geeft voldoening.
 • We zijn een complementair, resultaat gedreven team. We delen informatie met elkaar, helpen elkaar en gaan op een open en eerlijke manier met elkaar om. Bij ons ben je zeker van een uitstekende onboarding, collegialiteit en een aangename werksfeer.
 • Doorheen je hele loopbaan bij KBC moedigen we je aan om verder te groeien als persoon en als professional. Je kan opleidingen volgen waarin je je hard en soft skills verder aanscherpt.
 • Onze werkplekken zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan ook deels thuiswerken, als je dat wil. 
 • Flexibele werkuren helpen je om je werk en je privéleven op elkaar af te stemmen.
 • We bieden jou een contract van onbepaalde duur en een competitief loon aangevuld met extralegale voordelen. Sounds familiar? Tuurlijk, dit lees je in elke vacature. KBC maakt het verschil met een uitgebreid flexpakket. Te uitgebreid om hier uit de doeken te doen. De verschillende voordelen - groot en klein - bespreken we graag met jou tijdens je sollicitatiegesprek.

Meer weten over werken bij KBC? Lees dan zeker het interview met onze Compliance Adviseur Daphne via deze link.

Maak jij mee het verschil?

"Ik vind het fijn om samen te werken met collega-juristen én niet-juristen. De context van digitalisering en regelgeving die daar nog onvoldoende aan aangepast is, maakt mijn job bijzonder interessant."

Daphne, Compliance Adviseur


Als grootste Belgische bank-verzekeraar werken we elke dag aan ideeën en oplossingen die onze klanten en onze samenleving vooruithelpen. We willen dé referentie zijn in de financiële sector en investeren daarom volop in innovaties en in onze mensen. We besteden bijzondere aandacht aan samenwerken, welzijn, diversiteit & inclusie en blijven bijleren.

Als ‘Top employer 2023’ verwelkomen we graag talent dat mee het verschil maakt. Iets voor jou?

Google Maps
Google Maps