29/06/18

Tip 3: Deelnemen aan overheidsopdrachten - vermijd de typische valkuilen

Overheden en bepaalde entiteiten in de nutssectoren (water, energie, vervoer en post) moeten de reglementering overheidsopdrachten volgen wanneer zij contracteren. Deze regels garanderen dat aankopers waar voor hun geld krijgen en dat ondernemingen gelijk behandeld worden bij hun inschrijving.

Recent nog werden de regels gemoderniseerd en exibeler gemaakt. De nieuwe regels moeten in het algemeen de administratieve last voor inschrijvers verminderen en de toegankelijkheid van deze markt voor KMO’s verbeteren. Desondanks blijft een inschrijving op een overheidsopdracht vaak nog een formalistische aangelegenheid. Dat betekent dat je als inschrijver met bij zondere aandacht je inschrijvingsdossier moet samenstellen.

Typische valkuilen zijn daarbij :

-  Offertes moeten tijdig ingediend worden. Een seconde te laat leidt in principe altijd tot uitsluiting.

-  De ondertekenaar van de offertedocumenten moet bevoegd zijn om de vennootschap te vertegenwoordigen. De Raad van State oordeelde reeds dat een ondertekening op basis van een mandaat als dagelijks bestuurder niet voldoende is.

-  Aanpassingen of aanvullingen aan een offerte zijn in principe niet meer mogelijk na de deadline voor indiening.

-  Een inschrijver mag slechts één offerte indienen. Eenzelfde entiteit kan bijvoorbeeld niet als lid van twee afzonderlijk inschrijvende consortia deelnemen.

-  Niet-naleving van zogenaamde “minimale” en “substantiële” eisen in het bestek leidt tot uitsluiting.

-  Voorwaardelijke offertes leiden in principe ook tot uitsluiting. Toevoeging van de eigen algemene voorwaarden of van een voorbehoud met betrekking tot een bestekseis kan als een voorwaardelijke offerte beschouwd worden.

Een verwittigd inschrijver is er twee waard!

TIP 3

Kernpunten

-  Aanbestedende overheden zijn verplicht om substantieel onregelmatige offertes uit te sluiten.

-  Te late indiening, ongeldige ondertekening, voorwaardelijke offertes leiden in principe tot uitsluiting.

-  Het is belangrijk het bestek goed door te nemen met het oog op zgn. minimale en substantiële eisen.

dotted_texture