19/01/16

Wagen wil niet starten door vrieskou en werknemer raakt niet op het werk. Wat met het recht op loon?

Heeft een werknemer recht op loon als hij te laat of niet op het werk aankomt omdat zijn / haar wagen niet wil starten door de vrieskou?

Het antwoord op de deze vraag vinden we terug in artikel 27 van de Arbeidsovereenkomstenwet: een werknemer zal desgevallend enkel recht te hebben op de betaling van loon als een aantal voorwaarden cumulatief vervuld zijn: (i) de werknemer was arbeidsgeschikt op het ogenblik dat hij / zij naar zijn / haar werk vertrok; (ii) de werknemer begaf zich in normale omstandigheden naar het werk; (iii) de oorzaak van de vertraging is de werknemer op weg naar het werk overvallen; en (iv) de werknemer heeft alle redelijke maatregelen getroffen om het werk alsnog (tijdig) te bereiken.

Daar waar de eerste voorwaarde in de praktijk doorgaans geen aanleiding geeft tot discussies, kan dit niet gezegd worden over de overige drie voorwaarden.

Wat bijvoorbeeld als de werknemer thuis eigenlijk al te laat vertrokken was? En wat als de werknemer die nacht uitzonderlijk bij vrienden is blijven overnachten? Of wat te zeggen van de situatie waarin de wagen niet wou starten, met als bijzonderheid dat de wagen in kwestie regelmatig (of zelfs systematisch) startproblemen heeft bij koud vriesweer? En wat mag redelijkerwijze van de werknemer verwacht worden als inspanningen om alsnog op het werk te geraken? Is het bijvoorbeeld redelijk van een werknemer die op 20km van zijn / haar werk woont, te verwachten dat hij / zij dan de fiets neemt? Of moet de werknemer zijn / haar gepensioneerde moeder die drie straten verder woont dan wakker bellen en vragen om hem / haar te voeren?

Bij het lezen van de voormelde vragen, voelt men het al aan: Er bestaat geen eenduidig antwoord. Ieder geval zal apart moeten bekeken worden, waarbij het vooral kwestie is zich te laten leiden door het gezond verstand.

Bovenal strekt het tot aanbeveling om als werknemer de vertraging onmiddellijk te laten weten aan de werkgever en om met de werkgever onmiddellijk af te stemmen wat te doen in deze situatie, teneinde latere discussies te vermijden.  

dotted_texture